Постови

ZDRAV DORUCAK SA JAJIMA

Слика
Stara poslovica kaze: "Dorucak ne daj nikome, rucak podeli sa prijateljima, a veceru daj neprijatelju". Sudeci po tome dorucak se oduvek smatra najvaznijim obrokom jer predstavlja temelj naseg dana. Jaja su nesumnjivo sinonim za dorucak od pamtiveka.  Konzumiranjem jaja za dorucak povecavamo osecaj sitosti, smanjujemo unos kalorija pri sledecem obroku i pomazemo u odrzavanju stabilnog nivoa secera u krvi i  insulina.  Dakle jaja sadrze mnogo hranljivih sastojaka i mogu biti vazan sastojak u dobro izbalansiranoj ishrani. Medjutim, kao i kod svake hrane i kod jaja je kljuc umerena konzumacija. Recimo jedno veliko kuvano jaje ima 77 kalorija i sadrzi: vitamine: A, B5, B12, D, E, K, B6, folate, fosfor,  selen, kalcijum, cink, 6g proteina i 5g zdravih masti. 

OMLET SA PECURKAMA

Слика
Potrebni sastojci: 3 jaja; 5-6 komada pecurki (vrganji, sampinjoni...); 1/2 struka praziluka; 2 prstohvata soli; 2 kasike maslaca; 3-4 kasike ulja. Priprema: Pecurke ocistite vlaznom krpom odsecite im drske, i isecite na kriske ili parcice kako god svejedno je. Praziluk sitno iseckajte, posolite i proprzite na ulju dok ne omeksa. Stavite i pecurke na 2-3 minuta zajedno sa maslacem malo ih proprzite dok ne ispari voda.  Umutite jaja pa sipajte  preko pecurki i praziluka, kada pobele na krajevima presavijte omlet, nemojte mnogo zapeci okrenite drugu stranu omleta i vrlo malo zapecite i nju.  Izvadite na tanjir i posluzite uz sezonsku salatu.

KAPREZE SALATA

Слика
Kapreze salata je jedna od jednostavnijih salata koju mozete napraviti u ovim letnjim danima. Odlicno ide kao salata uz neko jelo, a cak i sama po sebi je dovoljna za jedan lagani rucak.  Potrebni sastojci: Za 4 osobe: 10kom.bosiljka (moze i suvi); 10g mirodjije; 300g mocarela sira; 20ml maslinovog ulja; 400g paradajza. Priprema: Bebi mocarelu isecite na kriske, paradajz operite pa i njega isecite na kriske.  Servirajte naizmenicno komad sira, pa komad paradajza.   Preko salate sipajte maslinovo ulje, i ukrasite bosiljkom i mirodjijom.