Постови

KIFLICE SA EUROKREMOM

Слика
 Potrebni sastojci: - 500 g brašna - 250 ml mleka - 100 ml ulja - 1 kesica sušenog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca) - 1 kašičica šećera - 1 kašičica soli - 1 jaje - Eurokrem za punjenje - 1 žumance za premazivanje - Šećer u prahu za posipanje (po želji)  Priprema: 1. Priprema testa:    - U mlako mleko dodajte šećer i sušeni kvasac (ako koristite sveži kvasac, prvo ga razmutite u mleku sa šećerom i ostavite 10 minuta da se aktivira). Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne zapeni.    - U veću posudu stavite brašno, so, ulje, jaje, i dodajte nadošli kvasac sa mlekom.    - Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte još malo brašna.    - Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu dok se ne udvostruči (oko 1 sat). 2. Formiranje kiflica:    - Kada je testo naraslo, premesite ga i podelite na nekoliko manjih delova (obično 4).    - Svaki deo razvucite u krug i isecite na trouglove.    - Na širu s

MEDITERANSKA SALATA

Слика
Potrebni sastojci: - 2 šolje spanaća ili druge lisnate salate - 1 šolja kuvanog ječma (ili nekuvana kvinoja, kuskus ili proso) - 1 avokado, iseckan na kockice - 1 šolja cherry paradajza, prepolovljenih - 1 krastavac, isečen na kockice - 1 crvena paprika, isečena na kockice - 1 narandžasta paprika, isečena na kockice - 1/2 šolje feta sira, izmrvljenog - 1/4 šolje crvenog luka, sitno iseckanog  Preliv: - 1/4 šolje maslinovog ulja - 2 kašike limunovog soka - 1 kašičica Dijon senfa - 1 čen belog luka, sitno iseckan - So i biber po ukusu  Priprema: 1. U velikoj činiji pomešajte spanać, kuvani ječam (ili zamenu), avokado, cherry paradajz, krastavac, crvenu i narandžastu papriku, feta sir i crveni luk. 2. U manjoj činiji, pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, Dijon senf, beli luk, so i biber. Dobro izmešajte da se sastojci sjedine. 3. Prelijte preliv preko salate i lagano izmešajte da se svi sastojci ravnomerno oblože prelivom. 4. Poslužite odmah ili čuvajte u frižide

PILEĆI FILEI PUNJENI SPANAĆEM I FETA SIROM

Слика
Najlaganija večera koja ne goji, a vrhunski zasiti.  Prava fantazija ukusa. Potrebni sastojci: 2 pileća filea 1 šolja svežeg spanaća, iseckanog, može i zamrznuti  1/2 šolje feta sira, izmrvljenog 2 kašike maslinovog ulja 1 čen belog luka, sitno seckan Začinsko bilje So i biber po ukusu Priprema: Zagrejte rernu na 200°C. U tiganju zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja, pa dodajte seckani beli luk i spanać. Pržite dok spanać ne uvene, oko 2-3 minuta Pomešajte spanać sa feta sirom. Svaki pileći file zarežite po sredini da napravite džep, pa ga napunite mešavinom spanaća i feta sira. Pileće filee začinite,  posolite i pobiberite, pa ih pržite na preostaloj kašiki maslinovog ulja 2-3 minuta sa svake strane, dok ne porumene. Premestite filee u rernu i pecite još 15-20 minuta, dok piletina ne bude potpuno pečena.