MASTI


Masti se u biljnom svetu nalaze kao rezervni materijal u klicama semenki i masnim plodovima (maslinama, orasima i dr.), a u životinjskom svetu sadržane su u tkivu životinja, u mleku i mlečnim proizvodima (maslac- "buter"), u jajima i dr.
U poređenju sa belančevinama i ugljenim hidratima, masti se teže vare. Treba napomenuti da se masti stvaraju i iz ugljenih hidrata i to u slučaju kad se uživaju u preteranoj količini. 
Za razliku od belančevina, masti prave rezerve u telu, te unošenjem većih količina dolazi do nagomilavanja u telu i do nepoželjne gojaznosti, sa svim posledicama koje ova nosi. Potrebe u mastima kreću se oko 60 grama dnevno (uključujući i"vidljive" i "nevidljive"), i poželjno je da veći deo "vidljivih" masti čine ulja.
Izvesne masti nosioci su vitamina koji su u njima rastvorljivi (u prvom redu A i D (De), te su i zbog toga korisne.
Nedovoljan unošenje masti dovodi do slabljenja tela prema infekcijama. Kod obavljanja težih fizičkih poslova, masti su veoma dobar energetski materijal, i tada se unose u većim količinama.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI