Постови

Приказују се постови за септембар, 2022

AMERICKE KROFNE

Слика
Americke krofne su trenutno najpopularniji slatkis i to ne bez razloga.  Brzo se pripremaju, a mogu da se prave na stotinu razlicitih nacina. Pravi su raj za nepca, a mozete praviti i slatke i slane, mogu biti i dezert, a i zamena za obrok - za dorucak ili veceru.  Potrebni sastojci: 300g brasna; 150g secera; 125g maslaca ili margarina; 3 jaja; 200ml mleka; 1 prasak za pecivo; 1 vanilin secer.  Priprema: Umutite sve sastojke i kada se dobije glatka masa kasikom punite kalupe. Krofne pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.  Pecene krofne izvadite iz kalupa,  najlakse viljuskom.   Recept mozete unaprediti dodajuci: limun, cokoladu,  vanilu,  dzem... Ako hocete slane krofne mozete dodati: sunku,  kackavalj,  origano, kecap,  pavlaku i sir... Prijatno!

TALJATELE SA BELIM SOSOM

Слика
Taljatele su vrlo ukusne i brzo se prave. Mogu se ukrasiti rendanim kackavaljem ukoliko volite. Potrebni sastojci: 500g taljatela; 50g maslaca; 500g svezih pecuraka (po izboru); 200g kisele pavlake; 50ml pavlake za kuvanje; 40g gauda sira; 1 cen belog luka; So i biber. Priprema: Na puteru proprzite beli luk i pecurke. Kada pecurke ispuste vodu dodajte pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku uz konstantno mesanje.  Dodajte gaudu i mesajte dok se ne otopi. Dodajte zacine i mesajte dok se ne sjedini.  U medjuvremenu stavite vodu da prokuva sa 1 kasicicom soli i 2 kapi ulja, pa dodajte taljatele da se skuvaju. Vreme kuvanja zavisi od testenine,  pa kuvajte po uputstvu na kesi.  Makarone ocedite i prespite u odgovarajucu posudu i pomesajte sa sosom koji ste prethodno napravili.  Sve dobro izmesajte da se sjedini testenina sa sosom.

FRITATA

Слика
Kada pomislite da nemate hrane u kuci, setite se ovog jela.  Fritata ili frittata je italijansko jelo koje podseca na omlet ili kajganu, ali se od njih i razlikuje utoliko sto osim obaveznih jaja,  u njega mozete da dodate bukvalno sve sto imate u frizideru ili spajzu.  Potrebni sastojci: 4 jaja; 40g svezeg spanaca; 40g feta sira; 2g soli.  Priprema: Izlupajte jaja i dodajte na rezance isecen spanac,  zatim feta sir i posolite.  U tiganj sa vatrostalnom drskom prethodno zagrejan i premazan maslacem, sipajte smesu i pecite na 250 stepeni oko 5 minuta. Odozgo stavite paradajz. 

BRZA KREMPITA

Слика
Kraljica medju kolacima. Krempita sa pudingom od vanile je jedan fenomenalan dezert,  koji ce uvek izmamiti osmehe kako mladjima tako i starijima. Potrebni sastojci: 1 pakovanje lisnatog testa; 1l mleka; 3 pudinga od vanile; 9 kasika secera; 200ml slatke pavlake; Malo secera u prahu. Priprema: Puding, secer i 100ml mleka razmutite, ostatak mleka stavite da provri pa skuvati puding.   Puding pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Lisnato testo razvucite tako da kore budu malo manje od pleha. Slatku pavlaku umutite pa je dodajte ohladjenom pudingu i dobro mikserom sjedinite.   Stavite koru - fil - koru, ostavite da se dobro ohladi u frizideru.   Krempite iseci na kocke i posuti secerom u prahu. 

BADIJEVA SLANA TORTA

Слика
Za pripremu ove slane torte potrebno je malo vremena i par namirnica,  a ukus je savrsen.  Potrebni sastojci: 18 kriski tost hleba; 250g majoneza; 200g krem sira; 180g kisele pavlake; 100g stisnjene sunke; 2 kuvana jaja; 100g kiselih krastavcica; 200g kackavalja. Priprema: Sjedinite 250g majoneza, 180g kisele pavlake i 200g krem sira, pa podelite na tri dela. U prvi deo dodajte 100g stisnjene sunke. U drugi deo dodajte 2 kuvana rendana jaja i 100g rendanih i ocedjenih krastavcica.  U treci deo dodajte 100g rendanog kackavalja.  Poredjajte 6 kriski tost hleba, fil sa sunkom lepo rasporedite i poravnajte.  Drugi red tost hleba, fil sa jajima lepo rasporedite i poravnajte.  Treci red tost hleba, fil sa kackavaljem lepo rasporedite i poravnajte. Tortu premazite i sa strane. Odozgo pospite 100g rendanog kackavalja.  Tortu dobro ohladite u frizideru. 

MASINA TORTA

Слика
Fina, kremasta,  cokoladna torta.  Potrebni sastojci: Biskvit (x3) 3 jaja;  3 kasike secera; 3 kasike ulja; 3 kasike mleka; 3 kasike kakaa; 3 kasike glatkog brasna; 1/2 praska za pecivo. Fil: 1l mleka; 3 kesice pudinga od cokolade; 1 kasika gustina; 8 kasika secera; 150g margarina; 5 kasika secera u prahu; 1 kesica od 60g krem slaga od cokolade (umutiti sa 150ml mleka); 360ml cokoladnog mleka. Ukrasiti po zelji: slag, slatka pavlaka,  rendana cokolada... Priprema: Napravite tri biskvita svaki od gore navedenih sastojaka. Prosejati brasno, prasak za pecivo i kakao. Mikserom umutite 3 jaja sa secerom dok ne postane penasto i bledo zuto. Dodajte ulje i sve malo promiksajte zatim naizmenicno (smanjite mikser na najmanju brzinu ili spatulom umesajte mesavinu brasna i  mleka) dodajte mesavinu brasna, kakaa i praska za pecivo i mleka. Izlijte u pripremljen kalup (okrugli ili pravougaoni) i pecite 20-25 minuta na 180 stepeni. Postupak ponovite tri puta tako

KIKIRIKI PUTER KUGLICE

Слика
Za ove kolacice nije vam potreban ni mikser ni rerna, a jako brzo se prave. Potrebni sastojci: 300g mlevene plazme; 300g kikiriki putera; 1,5 kasika secera u prahu; 50ml soka od narandze ili visanja; 300g cokolade za kuvanje; 100g mlecne cokolade.  Priprema: Pomesajte plazma keks, kikiriki puter, dodajte secer u prahu i sok. Dobro sjedinite pa napravite kuglice, a mozete ih praviti i u obliku valjka. Pokrijte ih providnom folijom i ostavite u frizider da se stegne pet minuta. Cokoladu istopite, pa lagano spustajte kuglice. Kuglice redjajte na tacnu ili resetku. Kada zavrsite ponovo vratite u frizider na pet minuta. Otopite mlecnu cokoladu, sipajte u kesu za zamrzivac, pa odsecite vrh i ukrasite kuglice.

HARMONIKA PITA

Слика
Potrebni sastojci: 1 pakovanje kora za pitu; 5 jaja; 1l jogurta; 3 kasike pavlake; 1dl ulja; 1 kesica praska za pecivo; 1 kasicica soli. Priprema: U dublju posudu stavite pet jaja, izmutite ih, preko sipajte jogurt i tri kasike pavlake.  Kada se smesa sjedini dodajte prasak za pecivo, kasicicu soli i na kraju ulje. Kore polako savijajte tako da izgledaju kao harmonika.  Redjajte u tepsiju,  pa kada sve kore poredjate, preko njih sipajte prethodno napravljenu smesu.  Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20-25 minuta.

ANJIN VRAP SA CURETINOM

Слика
Ukusne, hrskave i zdrave tortilje. Potrebni sastojci: 350g curecih grudi; 12 listova zelene salate; 2 sargarepe; 2 paradajza; Sir; 6 komada tortilja; Senf; Zacini; Pavlaka. Priprema: Curece grudi naseckajte na kockice ili na trakice kako god svejedno je, ispecite ih na malo ulja uz dodatak dve kasicice vegete.  Kada je meso gotovo ostavite ga da se ohladi,  a za to vreme od 4 kasike pavlake i 2 kasike senfa napravite umak. Povrce naseckajte po zelji,  sto tanje i manje to bolje. Na tortilju polozite dva lista zelene salate,umak, sargarepu, paradajz, przenu curetinu i na kraju listice sira.

MARINIRANE PAPRIKE U ULJU

Слика
Potrebni sastojci: Kilogram crvenih paprika; 50ml ulja; 15ml sirceta; 5-6 cena belog luka; So. Priprema: Paprike operite, prosusite,  pa ih ispecite na rostilju ili u rerni da lepo pocrne, ali da ne izgore. Zatim ih stavite u najlonsku kesu, zavezite,  izbusite dno i ostavite da se paprike upare i ocede.  Oljustite paprike i  poredjajte ih u prethodno sterilisanu teglu zajedno sa seckanim belim lukom i malo soli.  Pomesajte ulje i sirce, prelijte paprike, zatvorite i stavite u frizider da prenoce.