SAMPITA
Potrebni sastojci:
Za koru:
6 zumanaca
6 kasika secera
6 kasika mleka
6 kasika ulja
6 kasika brasna
½ kesice praska za pecivo
Vanilin secer.
Za sne:
12 belanaca
11 kasika secera
1 sok od limuna (moze I bez).
Za agdu:
13 kasika secera
10 kasika vode.
Priprema:
Umutite zumanca sa secerom i vanilin secerom dok ne postanu penasta, dodajte mleko i ulje, zatim brasno pomesano sa praskom za pecivo.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 13 minuta.
Stavite prvo agdu da se kuva na tihoj vatri, u medjuvremenu umutite belanca uz postepeno dodavanje secera. Kada se dobro umuti dodajte sok od limuna.
Kada je agda skuvana odmah je vrucu postepeno dodajte u sne sve vreme muteci dok ne postane cvrsta.
Gotov sne stavite preko pecene kore. Gotovu sampitu ostavite u frizider da se stegne, najbolje preko noci. Sutradan uzivajte u ukusu iste.
Zumanca koja su mi preostala iskoristila sam za kremu:
Sastojci:
- 6 zumanaca
- 200 g secera
- 500 ml mleka
- 1 kasicice ekstrakta vanile ili rendana korica limuna (opciono)
Priprema:
1. Umutite zumanca sa secerom dok ne postanu svetla i penasta.
2. U loncu zagrejte mleko (ne sme da prokljuca).
3. Lagano dodajte zagrejano mleko u smesu od zumanaca, neprestano mesajuci.
4. Vratite smesu u lonac i kuvajte na srednjoj vatri, neprestano mesajuci dok se ne zgusne (oko 8-10 minuta). Pazite da ne prokljuca.
5. Sklonite sa vatre i dodajte ekstrakt vanile ili rendanu koricu limuna po zelji.
6. Prebacite kremu u posude za posluzivanje i ostavite da se ohladi.
7. Kada se krema ohladi, mozete je posluziti kao desert ili je koristiti kao fil za kolace.
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.