SAMPITA




Potrebni sastojci:

Za koru:
6 zumanaca
6 kasika secera
6 kasika mleka
6 kasika ulja
6 kasika brasna
½ kesice praska za pecivo
Vanilin secer.

Za sne:
12 belanaca
11 kasika secera
1 sok od limuna (moze I bez).

Za agdu:
13 kasika secera
10 kasika vode. 


Priprema:

Umutite zumanca sa secerom i vanilin secerom dok ne postanu penasta, dodajte mleko i ulje, zatim brasno pomesano sa praskom za pecivo.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 13 minuta.
Stavite prvo agdu da se kuva na tihoj vatri, u medjuvremenu umutite belanca uz postepeno dodavanje secera. Kada se dobro umuti dodajte sok od limuna.

Kada je agda skuvana odmah je vrucu postepeno dodajte u sne sve vreme muteci dok ne postane cvrsta. 
Gotov sne stavite preko pecene kore. Gotovu sampitu ostavite u frizider da se stegne, najbolje preko noci. Sutradan uzivajte u ukusu iste.

Zumanca koja su mi preostala iskoristila sam za kremu:

Sastojci:

- 6 zumanaca
- 200 g secera 
- 500 ml mleka
- 1 kasicice ekstrakta vanile ili rendana korica limuna (opciono)

Priprema:

1. Umutite zumanca sa secerom dok ne postanu svetla i penasta.
2. U loncu zagrejte mleko (ne sme da prokljuca).
3. Lagano dodajte zagrejano mleko u smesu od zumanaca, neprestano mesajuci.

4. Vratite smesu u lonac i kuvajte na srednjoj vatri, neprestano mesajuci dok se ne zgusne (oko 8-10 minuta). Pazite da ne prokljuca.
5. Sklonite sa vatre i dodajte ekstrakt vanile ili rendanu koricu limuna po zelji.

6. Prebacite kremu u posude za posluzivanje i ostavite da se ohladi.
7. Kada se krema ohladi, mozete je posluziti kao desert ili je koristiti kao fil za kolace.


Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI