SARMA BURGER


Glavni sastojci ovog neobicnog jela  su kiseli kupus, mesano mleveno meso, pirinac, prezle i aromaticni zacini poput crvene zacinske paprike i bibera. 

Kada bi neko zagrizao  ovu socnu kombinaciju ukusa, osetio bi harmoniju slatkog i kiselog kupusa, savrseno ispunjenog mlevenim mesom i pirincem, zacinjenog paprikom i biberom. Svaki zalogaj je kao malo putovanje kroz tradiciju i ukuse .

Potrebni sastojci:

1 glavica kiselog kupusa oko 1kg
5 glavica crnog luka srednje velicine 
200g pirinca obarenog 
700g mesanog mlevenog mesa 
1 soljica ili 50g prezli 
2 kasicice aleve paprike
1 kasicica zacina 
1 kasicica bibera
100ml ulja.

Priprema:

Pirinac operite i obarite, glavicu kiselog kupusa isecite na pola, operite i mozete je izrendati ili sitno iseckati kao za podvarak. 
Ocistite crni luk i sitno ga iseckajte.  U jednu serpu sipajte ulje, dodajte crni luk i kiseli kupus. Sve dinstajte na sporetu,  dok kupus ne omeksa i dobije zuckastu boju. Kada je kupus gotov, prerucite ga u drugu posudu i ostavite da se ohladi. 

Kada se kupus ohladio,  dodajte obareni pirinac,  mleveno meso, prezle, alevu papriku,  zacin i biber. Zamesite smesu rukom. 
Kada smesa postane kompaktna mozete praviti burgere, tako sto cete velikom kasikom ili rukom uzimati malo od smese,  uvaljati malo, ne pritiskati i tako sve dok ne potrosite sve. Od ove kolicine dobijete oko 15 sarma burgera.

Sarma burgere redjajte na pleh oblozen papirom za pecenje. Pecite ih 25-30 minuta na 200 stepeni.
Sarma burgere mozete posluziti uz kiselo mleko, ren, pavlaku...

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI