PASTA BOLONJEZE



Potrebni sastojci:

- 400 g mlevenog mesa (pola govedina, pola svinjetina)
- 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 srednja šargarepa, narendana
- 2 štapa celera, sitno iseckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 400 g pelata ili iseckanog paradajza iz konzerve
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 čaša crnog vina (oko 150 ml)
- 1 čaša mleka (oko 150 ml)
- 1 kašika sušenog origana
- 1 kašika sušenog bosiljka
- So i biber po ukusu
- 400 g špageta ili druge paste po izboru
- Parmezan za posipanje

Priprema:

1. Priprema povrća: U dubokom tiganju ili loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni luk, šargarepu i celer. Pržite povrće dok ne postane mekano, oko 5-7 minuta. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut.

2. Dodavanje mesa: Povećajte temperaturu na visoku i dodajte mleveno meso. Pržite dok meso ne porumeni i ne postane rastresito, oko 10 minuta. Povremeno mešajte da se ravnomerno zapeče.

3. Dodavanje tečnosti: Dodajte crno vino u tiganj i kuvajte dok alkohol ne ispari, oko 5 minuta. Zatim dodajte paradajz iz konzerve, paradajz pire, origano, bosiljak, so i biber. Dobro promešajte.

4. Dodavanje mleka: Polako dodajte mleko i mešajte dok se sve ne sjedini. Kuvajte na tihoj vatri 1 do 1.5 sata, povremeno mešajući. Ovo će omogućiti da se svi ukusi lepo sjedine.

5. Priprema paste: Dok se sos kuva, pripremite špagete ili drugu pastu prema uputstvu na pakovanju. Skuvajte je al dente, što znači da bude još malo čvrsta na zub.

6. Serviranje: Kada je pasta gotova, ocedite je i pomešajte sa bolonjez sosom. Poslužite toplo, posuto sveže narendanim parmezanom.

Uživajte u vašoj domaćoj pasti bolonjeze!

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI