HOLANDSKA PITA SA JABUKAMA


Potrebni sastojci:

 Testo:
- 300 g brašna
- 200 g putera (hladnog i isečenog na kockice)
- 100 g šećera
- 1 jaje
- Prstohvat soli

 Fil:
- 6 velikih jabuka (najbolje kiselkaste sorte, npr. Granny Smith)
- 100 g šećera
- 2 kašike cimeta
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika skroba (kukuruznog ili krompirovog)
- 50 g suvog grožđa (opciono)
- 50 g mlevenih badema (opciono)

 Preliv:
- 1 jaje (za premazivanje)

 Uputstvo:

1. Priprema testa:
   - U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so.
   - Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
   - Dodajte jaje i umesite testo dok ne postane glatko. Ako je potrebno, dodajte malo hladne vode.
   - Oblikujte testo u kuglu, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.

2. Priprema fila:
   - Jabuke oljuštite, očistite i iseckajte na tanke kriške.
   - U velikoj posudi pomešajte jabuke sa šećerom, cimetom, sokom od limuna i skrobom. Dodajte suvo grožđe i mlevene bademe, ako ih koristite.

3. Sastavljanje pite:
   - Zagrejte rernu na 180°C.
   - Izvadite testo iz frižidera i podelite ga na dva dela (jedan deo treba da bude malo veći za donju koru).
   - Na pobrašnjenoj površini razvucite veći deo testa i stavite ga u kalup za pitu prečnika 24-26 cm. Pazite da testo obuhvati i ivice kalupa.
   - Sipajte fil od jabuka preko testa u kalupu.
   - Razvucite drugi deo testa i isecite ga na trake širine oko 1 cm. Trake rasporedite preko fila u obliku mreže.
   - Rubove testa spojite i lagano pritisnite.
   - Premažite trake testa umućenim jajetom.

4. Pečenje:
   - Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni oko 60 minuta ili dok testo ne postane zlatno i hrskavo, a jabuke mekane.

5. Posluživanje:
   - Ostavite pitu da se ohladi pre sečenja.
   - Poslužite je samu ili sa kuglom sladoleda od vanile.

Uživajte u pravoj holandskoj piti sa jabukama!

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI