HOLANDSKA PITA SA JABUKAMA
Potrebni sastojci:
Testo:
- 300 g brašna
- 200 g putera (hladnog i isečenog na kockice)
- 100 g šećera
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Fil:
- 6 velikih jabuka (najbolje kiselkaste sorte, npr. Granny Smith)
- 100 g šećera
- 2 kašike cimeta
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika skroba (kukuruznog ili krompirovog)
- 50 g suvog grožđa (opciono)
- 50 g mlevenih badema (opciono)
Preliv:
- 1 jaje (za premazivanje)
Uputstvo:
1. Priprema testa:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so.
- Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
- Dodajte jaje i umesite testo dok ne postane glatko. Ako je potrebno, dodajte malo hladne vode.
- Oblikujte testo u kuglu, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
2. Priprema fila:
- Jabuke oljuštite, očistite i iseckajte na tanke kriške.
- U velikoj posudi pomešajte jabuke sa šećerom, cimetom, sokom od limuna i skrobom. Dodajte suvo grožđe i mlevene bademe, ako ih koristite.
3. Sastavljanje pite:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Izvadite testo iz frižidera i podelite ga na dva dela (jedan deo treba da bude malo veći za donju koru).
- Na pobrašnjenoj površini razvucite veći deo testa i stavite ga u kalup za pitu prečnika 24-26 cm. Pazite da testo obuhvati i ivice kalupa.
- Sipajte fil od jabuka preko testa u kalupu.
- Razvucite drugi deo testa i isecite ga na trake širine oko 1 cm. Trake rasporedite preko fila u obliku mreže.
- Rubove testa spojite i lagano pritisnite.
- Premažite trake testa umućenim jajetom.
4. Pečenje:
- Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni oko 60 minuta ili dok testo ne postane zlatno i hrskavo, a jabuke mekane.
5. Posluživanje:
- Ostavite pitu da se ohladi pre sečenja.
- Poslužite je samu ili sa kuglom sladoleda od vanile.
Uživajte u pravoj holandskoj piti sa jabukama!
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.