ČOKOLADNI RASPUCANCI (KLASIČNI)
Potrebnj sastojci:
200 g tamne čokolade
100 g maslaca
150 g šećera
2 velika jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli
50 g šećera u prahu
Priprema:
1. Otopite čokoladu i maslac: Na pari ili u mikrotalasnoj otopite tamnu čokoladu zajedno s maslacem. Mešajte dok ne postane glatko i ostavite da se prohladi.
2. Napravite osnovnu smesu: U činiji umutite jaja i šećer dok smesa ne postane svetla i kremasta (oko 2-3 minuta). Dodajte vanilu i otopljenu čokoladu s maslacem, pa dobro promešajte.
3. Dodajte suve sastojke: U posebnoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte suve sastojke u čokoladnu smesu i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
4. Ohladite testo: Pokrijte činiju folijom i ostavite testo u frižideru najmanje 2 sata (može i preko noći).
5. Formirajte kuglice: Ohlađeno testo vadite kašičicom i pravite kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu obilno uvaljajte u šećer u prahu.
6. Pecite: Kuglice ređajte na pleh obložen papirom za pečenje, vodeći računa da ostavite razmak između njih jer se šire tokom pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 10-12 minuta.
7. Ohladite i poslužite: Kada ih izvadite, raspucanci će biti mekani, ali će se stvrdnuti dok se hlade. Ostavite ih da se ohlade na plehu, pa ih poslužite.
Ovi raspucanci su hrskavi spolja, a unutra mekani i bogati čokoladom. Savršeni uz šolju mleka ili kafe!
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!