ČOKOLADNI RASPUCANCI (KLASIČNI)


Potrebnj sastojci:

200 g tamne čokolade

100 g maslaca

150 g šećera

2 velika jaja

1 kašičica ekstrakta vanile

200 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

Prstohvat soli

50 g šećera u prahu

Priprema:

1. Otopite čokoladu i maslac: Na pari ili u mikrotalasnoj otopite tamnu čokoladu zajedno s maslacem. Mešajte dok ne postane glatko i ostavite da se prohladi.


2. Napravite osnovnu smesu: U činiji umutite jaja i šećer dok smesa ne postane svetla i kremasta (oko 2-3 minuta). Dodajte vanilu i otopljenu čokoladu s maslacem, pa dobro promešajte.

3. Dodajte suve sastojke: U posebnoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte suve sastojke u čokoladnu smesu i mešajte dok ne dobijete glatko testo.


4. Ohladite testo: Pokrijte činiju folijom i ostavite testo u frižideru najmanje 2 sata (može i preko noći).


5. Formirajte kuglice: Ohlađeno testo vadite kašičicom i pravite kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu obilno uvaljajte u šećer u prahu.


6. Pecite: Kuglice ređajte na pleh obložen papirom za pečenje, vodeći računa da ostavite razmak između njih jer se šire tokom pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 10-12 minuta.


7. Ohladite i poslužite: Kada ih izvadite, raspucanci će biti mekani, ali će se stvrdnuti dok se hlade. Ostavite ih da se ohlade na plehu, pa ih poslužite.


Ovi raspucanci su hrskavi spolja, a unutra mekani i bogati čokoladom. Savršeni uz šolju mleka ili kafe!

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM