SVINJSKI BUT SA KROMPIROM U RERNI

Potrebni sastojci:

1 kg svinjskog buta (ceo komad ili isečen na deblje kriške)

1 kg krompira

3 čena belog luka

3 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)

So po ukusu

Biber po ukusu

1 kašičica suvog biljnog začina (opciono)


Priprema:

1. Priprema mesa:

Ako koristite ceo komad buta, zarežite ga nožem na nekoliko mesta kako bi začini bolje prodrli.

Natrljajte meso solju, biberom i sitno seckanim belim lukom. Ostavite sa strane da odstoji dok pripremate krompir.

2. Priprema krompira:

Oljuštite krompir i isecite ga na četvrtine, deblje kolutove ili kao pomfrit samo deblje.

Posolite krompir i prelijte ga s 2 kašike ulja. Promešajte da se ulje ravnomerno rasporedi.

3. Slaganje u pleh:

U podmazan pleh stavite meso na sredinu, a oko njega rasporedite krompir.

Prelijte sve sa preostalom kašikom ulja.

4. Pečenje:

Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 1 sat.

Nakon sat vremena, uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 220°C i pecite još 20-30 minuta, dok krompir ne dobije zlatnu boju, a meso ne postane lepo rumeno.

5. Serviranje:

Ostavite meso da odstoji 10 minuta pre sečenja. Poslužite uz krompir i sezonsku salatu.


Priprema u kesici za pečenje:

1. Priprema mesa i krompira:

Začinite svinjski but solju, biberom i sitno seckanim belim lukom.

Krompir isecite na komade i začinite solju i uljem (možete dodati i malo suvog biljnog začina).

2. Slaganje u kesicu:

Stavite meso i krompir u kesicu za pečenje.

Po želji, dodajte malo vode (oko 50 ml) ili nekoliko kašika ulja da se stvori dodatna para tokom pečenja.

Kesicu zatvorite i probušite na 2-3 mesta čačkalicom kako bi višak pare mogao da izlazi.

3. Pečenje:

Stavite kesicu u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 1,5 sata.

Ako želite da dobijete hrskavu koricu, pred kraj pečenja pažljivo isecite kesicu odozgo i pecite još 15-ak minuta.

Ovaj način pečenja je praktičan jer se svi sokovi zadržavaju u kesici, što meso i krompir čini izuzetno ukusnim i sočnim.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM