SVINJSKI BUT SA KROMPIROM U RERNI
Potrebni sastojci:
1 kg svinjskog buta (ceo komad ili isečen na deblje kriške)
1 kg krompira
3 čena belog luka
3 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
So po ukusu
Biber po ukusu
1 kašičica suvog biljnog začina (opciono)
Priprema:
1. Priprema mesa:
Ako koristite ceo komad buta, zarežite ga nožem na nekoliko mesta kako bi začini bolje prodrli.
Natrljajte meso solju, biberom i sitno seckanim belim lukom. Ostavite sa strane da odstoji dok pripremate krompir.
2. Priprema krompira:
Oljuštite krompir i isecite ga na četvrtine, deblje kolutove ili kao pomfrit samo deblje.
Posolite krompir i prelijte ga s 2 kašike ulja. Promešajte da se ulje ravnomerno rasporedi.
3. Slaganje u pleh:
U podmazan pleh stavite meso na sredinu, a oko njega rasporedite krompir.
Prelijte sve sa preostalom kašikom ulja.
4. Pečenje:
Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 1 sat.
Nakon sat vremena, uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 220°C i pecite još 20-30 minuta, dok krompir ne dobije zlatnu boju, a meso ne postane lepo rumeno.
5. Serviranje:
Ostavite meso da odstoji 10 minuta pre sečenja. Poslužite uz krompir i sezonsku salatu.
Priprema u kesici za pečenje:
1. Priprema mesa i krompira:
Začinite svinjski but solju, biberom i sitno seckanim belim lukom.
Krompir isecite na komade i začinite solju i uljem (možete dodati i malo suvog biljnog začina).
2. Slaganje u kesicu:
Stavite meso i krompir u kesicu za pečenje.
Po želji, dodajte malo vode (oko 50 ml) ili nekoliko kašika ulja da se stvori dodatna para tokom pečenja.
Kesicu zatvorite i probušite na 2-3 mesta čačkalicom kako bi višak pare mogao da izlazi.
3. Pečenje:
Stavite kesicu u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 1,5 sata.
Ako želite da dobijete hrskavu koricu, pred kraj pečenja pažljivo isecite kesicu odozgo i pecite još 15-ak minuta.
Ovaj način pečenja je praktičan jer se svi sokovi zadržavaju u kesici, što meso i krompir čini izuzetno ukusnim i sočnim.
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!