MARKOV PODVARAK



Potrebni sastojci:

1 kg kiselog kupusa (isečenog na tanke rezance)
500 g piletine (bataci, karabataci ili belo meso)
300 g dimljenog mesa (rebra, kobasice ili slanina, po želji)
1 glavica crnog luka
1 kašika svinjske masti ili ulja
1 kašičica aleve paprike
So i biber (po ukusu)

Priprema:

1. Priprema kupusa:
Ako je kupus previše slan ili kiseo, isperite ga u hladnoj vodi i ostavite da se ocedi.
2. Prženje luka:
U većem tiganju zagrejte mast ili ulje, dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast.
3. Dodavanje kupusa:
Dodajte kupus u tiganj i pržite ga nekoliko minuta dok ne omekša. Zatim umešajte beli luk, iseckan ili izgnječen.


4.Piletinu posolite i kratko propržite na malo ulja dok ne dobije blagu zlatnu koricu.
5. Začinjavanje:
Dodajte alevu papriku, biber, lovorov list i po potrebi još malo soli. Ako koristite dimljeno meso, budite oprezni sa solju jer je meso obično već slano.
6. Kombinovanje s mesom:
Stavite polovinu prženog kupusa u dublji pleh za pečenje ili vatrostalnu posudu. Preko toga poređajte komade dimljenog mesa i piletinu, pa sve prekrijte ostatkom kupusa.

7. Pečenje:
Nalijte malo vode ili supe (oko 200 ml) kako bi podvarak bio sočan. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni na 180°C oko 1,5 do 2 sata. Povremeno promešajte i proverite da li ima dovoljno tečnosti.
8. Završno pečenje:
Pred kraj (poslednjih 15-20 minuta), skinite foliju kako bi se podvarak lepo zapekao i dobio zlatno-smeđu boju.

Posluživanje:

Poslužite topao uz domaći hleb ili krompir pire.

Prijatno!


Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM