Постови

POHOVANI BATACI SA ORASIMA

Слика
Piletina, odnosno pilece meso u piramidi pravilne ishrane zauzima znacajno mesto medju ostalim vrstama mesa. Ono je prirodan izvor proteina i minerala i ostalih elemenata bitnih za pravilan rad organizma. Sadrzaj masti je takav da piletinu cini namirnicom bogatom hranljivim sastojcima niske kaloricne vrednosti. Pilece meso je idealno za decu i starije ljude. Osim sto obezbedjuje proteine i aminokiseline neophodne za pravilan razvoj, povoljno utice na nivo krvnog pritiska i holesterola. Jos jedna prednost piletine je to sto je ovo meso izuzetno zahvalno za pripremu u kuhinji. Svaki deo pileta moguce je spremiti na nebrojano mnogo razlicitih nacina. Najcesci nacin secenja piletine podrazumeva razdvajanje na sledece celine: pilece grudi sa koskom, pilece grudi bez koske (pileci file), batak sa karabatkom, ledja sa karlicom, krilca i iznutrice. Potrebni sastojci: 4 batka sa karabatkom; 2 jajeta; Brasno; 100g mlevenih oraha; Prezle; So, biber; Zacinska paprika; i Ulje. Priprem

JEDNOSTAVNI RAMSTEK

Слика
Potrebni sastojci za ramstek: 800g ramsteka; 1 solja jabukovog sirceta; 1 glavica crnog luka; 1 kasika meda; Puter; Maslinovo ulje; 2 cena belog luka; i Biber i so. Priprema: Crni luk iseckati na kockice, dodati jabukovo sirce, med, so i biber. Meso uvaljati u ovu marinadu i sve zajedno ostaviti da stoji poklopljeno u frizideru 24 sata. Meso prziti na puteru, prvo na jacoj vatri da uhvati koricu sa svih strana, a zatim na slabijoj da toplota dopre do sredine komada. Kada je gotovo utrljati sitno seckani beli luk izmesan sa maslinovim uljem i biberom. Sluziti seckano na manje komade, uz prepeceni hleb ramazan puterom.

JUNECI BIFTEK U ZACINSKOM BILJU

Слика
Razliku izmedju junetine i govedine nije uvek bas tako lako uociti. Junetinu cete od govedine najlakse razlikovati po boji mesa. Junetina je svetlocrvene boje, a masnoca joj je bela. S druge strane, govedina je tamnocrvene boje dok joj je masnoca lagano zuckasta.  Prema kvalitetu pojedinih delova, govedje meso se deli na kategorije: Van kategorije - biftek. I kategorija mesa: but (bez kolenice) - sastoji se od vise delova razlicitih vrednosti: sol, frikando, kapak, ruza velika, ruza mala. II kategorija mesa: ledja, slabina i plecka. III kategorija mesa: vrat, potplecka, grudi, rebra, trbusina, kolenica i podlaktica. Potrebni sastojci: 1kg bifteka; 3 kasike senfa; Maslinovo ulje; Veza svezeg persuna; 2 kasike ruzmarina; 1 kasika majcine dusice; 3 cena belog luka; i So, biber. Priprema: Biftek ocistiti od zilica, posoliti i pobiberiti, blago premazati maslinovim uljem i senfom. Ostaviti u poklopljenoj posudi u frizideru 48 sati.  Biftek proprziti na vrucem ulju sa svi