POHOVANI BATACI SA ORASIMA
Piletina, odnosno pilece meso u piramidi pravilne ishrane zauzima znacajno mesto medju ostalim vrstama mesa. Ono je prirodan izvor proteina i minerala i ostalih elemenata bitnih za pravilan rad organizma. Sadrzaj masti je takav da piletinu cini namirnicom bogatom hranljivim sastojcima niske kaloricne vrednosti. Pilece meso je idealno za decu i starije ljude. Osim sto obezbedjuje proteine i aminokiseline neophodne za pravilan razvoj, povoljno utice na nivo krvnog pritiska i holesterola. Jos jedna prednost piletine je to sto je ovo meso izuzetno zahvalno za pripremu u kuhinji. Svaki deo pileta moguce je spremiti na nebrojano mnogo razlicitih nacina. Najcesci nacin secenja piletine podrazumeva razdvajanje na sledece celine: pilece grudi sa koskom, pilece grudi bez koske (pileci file), batak sa karabatkom, ledja sa karlicom, krilca i iznutrice. Potrebni sastojci: 4 batka sa karabatkom; 2 jajeta; Brasno; 100g mlevenih oraha; Prezle; So, biber; Zacinska paprika; i Ulje. Priprem