Постови

HAMBURGER POGACICE

Слика
Potrebni sastojci: 1 1/2 solja brasna; 1 1/2 solja integralnog brasna; 2 velike kasike gluten brasna; 1 1/2 mala kasika kvasca; 1/2 mala kasika sode bikarbone; 1 mala kasika soli; 1 1/2 solje vode; 2 male kasike secera; 3 velike kasike ulja. Priprema: U malu ciniju usuti toplu vodu, kvasac, secer i polako promesati. Ostaviti ciniju sa strane da kvasac naraste. U veliku ciniju usuti tri vrste brasna, siđu bikarbonu, so i polako promesati. U kvasac dodati ulje i kvasac polako dodavati u ciniju sa brasnom. Od navedenih sastojaka napraviti testo. Testo namazati sa uljem, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da naraste. Testo staviti na radnu povrsinu posutu brasnom. Testo podeliti na 6 jednakih delova. Svaki deo napraviti u oblik loptice, premazati sa malo ulja i posuti sa semenkama od susama ili lana. Loptice staviti u tepsiju podmazanu   sa uljem i oblozenu sa papirom za pecenje. Loptice peci 25 minuta na 180 stepeni.

BULGUR SA BROKOLIJEM

Слика
Bulgur se dobija neobičnom obradom durum psenice. Ona se najpre kuva a zatim susi i tako osusena lomi na veoma sitne ili nesto vece komadice, sto znaci da je bulgur vec delimicno skuvana zitarica i zbog toga je vreme kuvanja tako dobijenog proizvoda kratko. Potrebni sastojci: 1 solja obarenog i iseckanog brokolija; 1 solja bulgura; 1 glavica   crvenog luka; 1 velika kasika kuvanog paradajza; 1/2 velike kasike maslaca; 3 velike kasike maslinovog ulja; 1 solja vruce vode; 1 solja pileceg bujona; 1 mala kasika soli; 1 mala kasika kima; 1 mala kasika bibera; 1/2 male kasike mlevene ljute paprike. Priprema: U serpu usuti ulje, maslac i iseckan luk. Dinstati par minuta dok luk ne omekša. Dodati bulgur i nastaviti sa dinstanjem 5 minuta. Posle pet minuta dodati brokoli, promesati i usuti vodu, pileci bujon i navedene zacine. Kuvati dok se bulger ne skuva. Napisite kako vam se dopalo, mozda vi imate neku ideju, dozvoljeno je eksperimentisati, bice mi drago da podelite sa

KAIZERICE

Слика
Kajzerice su bile malo pecivo, sledovanje austrijskih vojnika za 1 dan. Potrebni sastojci: 4 solje brasna od cele psenice; 1 solja brasna; 1 velika kasika kvasca; 1 velika kasika psenicnog glutena; 1/2 solje mleka; 1 solja vode; 1/3 solje ulja ili maslaca; 1/4 solje meda; 2 jajeta; 2 male kasike soli; Za premazivanje: 1 jaje + 1 kasika vode; Semenke od susama i maka. Priprema: U malu ciniju usuti toplu vodu i kvasac. Polako promesati i ciniju ostaviti sa strane da kvasac naraste. U veliku ciniju usuti obe vrste brasna, psenicni gluten, so i polako promesati. Umutiti jaja i polako dodati mleko, ulje ili maslac i kvasac. Kvasac sa sastojcima polako dodavati u ciniju sa brasnom. Od navedenih sastojaka napraviti testo. Testo namazati uljem i pokriti sa providnom folijom. Posle izvesnog vremena testo staviti na radnu povrsinu posutu brasnom. Testo podeliti na 16 jednakih delova. Svaki deo razvuci u oblik konopca i zavezati. Zatim zavezane krajeve umotati oko uvezanog kruga. Kajzerice stavit