Постови

FRITTATA

Слика
Potrebni sastojci: 700g blitve; 6 jaja; 2 male kasike krema; 1/3 solje izrendanog sira; 1/4 solje iseckanih.maslina; So; Biber; 2 male kasike maslaca; Mala kasika maslinovog ulja; Mala glavica iseckanog luka; 1 cesanj iseckanog belog luka; 1/4 solje iseckanog persuna; Mala kasika majcine dusice. Priprema: Na laganoj vatri skuvati blitvu. Kuvanu blitvu  staviti u hladnu vodu. Dobro je ocediti i iseckati. U vecoj ciniji umutiti jaja. U umucena jaja dodati krem, sir, masline, so, biber i iseckanu blitvu. Na laganoj vatri u tiganju dinstati luk na maslacu i ulju 3-4 minuta. Zatim dodati beli luk. Na izdinstani luk dodati umucenu smesu od jaja. Voditi racuna da smesa ne izgori. Sa strane omleta drvenom kasikom pomalo podizati omlet. Prevrnuti peceni omlet sa gornje strane na tanjir iste velicine. Tiganj posuti sa malo persuna i majcine dusice i nepeceni deo omleta vratiti ponovo u tiganj. Peci 4-5 minuta. Ispeceni omlet posuti sa ostatkom persuna i majcine dusice.

KREMPITA

Слика
Potrebni sastojci: 6 jaja; 20 velikih kasika secera; 2l mleka; 5 pudinga od vanilew; 250g margarina; Zamrznuto lisnato testo; Beli slag krem od vanile. Priprema: Istanjiti lisnato testo na zeljeni oblik i velicinu i nozem iseci do pola debljine testa na zamisljene komade krempite. Viljuskom izbockati testo na nekoliko mesta da ne naraste previse. Staviti u veliki i plitki pleh, puno veci od razvucenog testa i peci u rerni. Kada je ispeceno, odvojiti na pola tako da deo sa isecenim komadima bude odvojen od dela koji nije secen. Fil praviti tako sto u 2l mleka skuvamo 5 pudinga, 20.kasika secera, 250g  margarina i sest zumanaca. Kada je skuvano, u vrelu masu dodamo umuceni sne od sest belanaca. Ovaj fil prelijemo na donji deo lisnatog testa, a odozgo stavimo umucen slag, ali tek kada se fil dobro ohladi, a onda dodamo preko slaga i iseceni deo lisnatog testa. Pospemo secerom u prahu.

PECENE JABUKE

Слика
Potrebni sastojci: Jabuke; Med; Mleveni orasi; Buter. Priprema: Jabuke oguliti i izdubiti sredinu. U svaku jabuku staviti 1 kasiku (malu) oraha, 1 kasiku meda i.na vrh komad butera. Peci oko 40 minuta.