Hrana nikoga ne ostavlja ravnodusnim, a kuvanje je prava umetnost, hrana ujedinjuje.
Gde god da se nadjemo, pa cak i ako ne govorimo istim jezikom, za istim stolom sa drugim ljudima uz hranu uvek cemo naci o cemu da razgovaramo. Ovo je blog bas o njoj, o hrani odnosno raznim receptima. Dobro dosli!
Mere za sve je solja od 2,5dl. Potrebni sastojci: Kora: 1 solja brasna; 1 prstohvat soli; 75g putera; 2 kasike ledene vode. Nadev: 1/2 solje punomasnog mleka; 1/2 solje kisele pavlake; 2 jajeta; 1 solja narendanog sira (trapist ili slicno); 1 solja kuvane sunke naseckane na kockice; 2 kasike narendanog parmezana; Malo vlasca; Po ukusu soli i bibera (samo pazljivo jer je parmezan dosta slan). Priprema: Prvo napraviti koru tako sto se dobro izmesaju svi sastojci i testo se stavi na dno posude. Peci dok ne porumeni (oko 10 do 15 minuta) na 175 stepeni. Umesati sve sastojke za nadev. Smanjiti temperaturu na 170 stepeni i peci jos 20 do 30 minuta.
Gulas je vrsta jela poreklom iz Madjarske koje se najcesce sprema od go vedjeg mesa, crnog luka i mlevrne slatke paprike. Sluzi se uz kuvani testeninu, bareni krompir ili krompir pire, a moze i kao samostalno jelo. Danas se gulas pravi i od svinjskog i pileceg mesa, kao i od pecuraka. Gulas je omiljeno jelo u mnogim domovima. Potrebni sastojci za gulas: 1kg svinjetine za gulas; 1kg crnog luka; 0,5l paradajz soka; 0,5l crnog vina; 3 sargarepe; 3 kasike paradajz pirea; Slatka i ljuta zacinska paprika; So; Biber; Secer; Lovor, majcina dusica, persun; i Ulje. Priprema: U veliku serpu sipate malo ulja i iseckati crni luk. Prziti ga posoljenog oko 10 minuta. Dodati rendanu sargarepu. Vodu nalivati pomalo da se povrce ne lepi za dno. Kada je luk lepo uprzen dodati kasiku kristal secera da bi luk karamelizovao. Meso iseci na kockice, nauljiti i dodati zacinsku papriku (ljutu po zelji). Izmesati sve i proprziti kockice mesa u posebnom tiganju, tek toliko da uhvate boju. M
Potrebni sastojci: Za koru: 5 jaja; 1 kasicica soli; 1/2kg spanaca (obarenog); 5 kasika brasna; 1/2 praska za pecivo. Za fil: 200g krem sira; 1 kuvano jaje; 300g sunkarice u listu; 100g kackavalja u listu; 1 kisela pavlaka a moze i mileram. Priprema: Umutiti jaja sa kasicicom soli, dodati spanac, brasno i prasak za pecivo. Sipati u pleh oblozen pek papirom. Peci na 180 stepeni dok ne porumeni, proveriti cackalicom ako nista ne ostaje na cackalici onda je rolat gotov. Kada je kora pecena odmah je zaviti sa pek papirom i ostaviti da se ohladi. Kad je ohladjen rolat odviti i premazati krem sirom, preko toga izrendati kuvano jaje, preko jajeta poredjati sunkaricu, podmazati pavlakom i preko kackavalj. Saviti rolat i okolo ga premazati kiselom pavlakom ili mileramom.
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.