Hrana nikoga ne ostavlja ravnodusnim, a kuvanje je prava umetnost, hrana ujedinjuje.
Gde god da se nadjemo, pa cak i ako ne govorimo istim jezikom, za istim stolom sa drugim ljudima uz hranu uvek cemo naci o cemu da razgovaramo. Ovo je blog bas o njoj, o hrani odnosno raznim receptima. Dobro dosli!
Mere za sve je solja od 2,5dl. Potrebni sastojci: Kora: 1 solja brasna; 1 prstohvat soli; 75g putera; 2 kasike ledene vode. Nadev: 1/2 solje punomasnog mleka; 1/2 solje kisele pavlake; 2 jajeta; 1 solja narendanog sira (trapist ili slicno); 1 solja kuvane sunke naseckane na kockice; 2 kasike narendanog parmezana; Malo vlasca; Po ukusu soli i bibera (samo pazljivo jer je parmezan dosta slan). Priprema: Prvo napraviti koru tako sto se dobro izmesaju svi sastojci i testo se stavi na dno posude. Peci dok ne porumeni (oko 10 do 15 minuta) na 175 stepeni. Umesati sve sastojke za nadev. Smanjiti temperaturu na 170 stepeni i peci jos 20 do 30 minuta.
Gulas je vrsta jela poreklom iz Madjarske koje se najcesce sprema od go vedjeg mesa, crnog luka i mlevrne slatke paprike. Sluzi se uz kuvani testeninu, bareni krompir ili krompir pire, a moze i kao samostalno jelo. Danas se gulas pravi i od svinjskog i pileceg mesa, kao i od pecuraka. Gulas je omiljeno jelo u mnogim domovima. Potrebni sastojci za gulas: 1kg svinjetine za gulas; 1kg crnog luka; 0,5l paradajz soka; 0,5l crnog vina; 3 sargarepe; 3 kasike paradajz pirea; Slatka i ljuta zacinska paprika; So; Biber; Secer; Lovor, majcina dusica, persun; i Ulje. Priprema: U veliku serpu sipate malo ulja i iseckati crni luk. Prziti ga posoljenog oko 10 minuta. Dodati rendanu sargarepu. Vodu nalivati pomalo da se povrce ne lepi za dno. Kada je luk lepo uprzen dodati kasiku kristal secera da bi luk karamelizovao. Meso iseci na kockice, nauljiti i dodati zacinsku papriku (ljutu po zelji). Izmesati sve i proprziti kockice mesa u posebnom tiganju, tek toliko da uhvate boju. M
Vreme je posta,pa evo jednog recepta za posni pasulj na vodi. Potrebni sastojci: 500g belog pasulja; 1 glavica crnog luka; 3 sargarepe; 1 crvena paprika; 1 cen belog luka; 2 kasicice soli; 1 kasicica suvog biljnog z acina; 1 manji komad paskanata. Za zaprsku: 2 krompira; 1 puna kasika brasna. Priprema: Pasulj preko noci ostaviti da stoji u vodi. Zatim ga sutradan staviti na sporet da voda prokljuca, tu vodu baciti i sipati novu. Pripremiti ostale sastojke za kuvanje. Papriku, crni luk, paskanat, beli luk u dve sargarepe iseckati, jednu sargarepu izrendati na sitnije rende. Sve to staviti u manju serpu i dodati jednu solju vode, staviti suvi biljni zacin i dinstati 10-ak minuta. Sipati izdinstano povrce u serpu sa pasuljem. Kuvati oko sat i po tj. dok se pasulj ne skuva. Na kraju kuvanja zaciniti po ukusu. Dok se pasulj kuva krompir obariti u slanoj zacinjenoj vodi. U dublju posudu ispasirati krompir dodati kasiku brasna i dobro promesati. Dodavati postepeno vodu u kojo
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.