Постови

BELI PIRINAC

Слика
Potrebni sastojci: 500g pileceg belog mesa; 2 glavice crnog luka; 150g pirinca; 1 sargarepa; Ulje; Zacin po ukusu; So po ukusu i malo bibera. Priprema: Iseckajte crni luk, sargarepu izrendajte pa proprzite na ulju. Dodajte sitno iseceno belo meso pa sve zajedno proprzite.  Dodajte pirinac koji ste prethodno obarili.   Nalijte jednu casu vode,  dodajte so, zacin i  ko voli moze malo bibera.   Stavite u rernu da se zapece 20-25 minuta na 200 stepeni. Pirinac je gotov kada voda ispari. 

BAKLAVA SA MAKOM

Слика
Evo jednog recepta iz mamine stare sveske.  Recept vam prenosim onako kako je napisano. 3 belanca umutite sa 15 kasika secera, dodajte 3 zumanca, 1 casu (od kiselog mleka) ulja, 1 casu kiselog mleka, 1 prasak za pecivo.  250g maka poparite prokuvanim mlekom i kada se ohladi spojite sa gornjim filom.  1/2kg tankih kora (svaku drugu poprskajte uljem i filujte filom dok se sav fil ne utrosi).  Pecenu baklavu prethodno isecenu na kocke sutradan zaliti vrucim sirupom.  Sirup: 20 kasika secera prokuvati u 4dl vode. Baklava se pece 25-30 minuta na 200 stepeni.

POHOVANE PALACINKE

Слика
Palacinke su uvek dobar izbor kada zelite da pocastite sebe ili drage ljude necim ukusnim. Mogu se jesti slatke i slane.  Pohovane palacinke su jake i kaloricne.  Potrebni sastojci: 20 palacinki. Za punjenje: 400ml kisele pavlake; 300g sira; 300g sunke ili parizera.  Za pohovanje: 4 jaja; 100g brasna; 100g prezli. Priprema: Parizer izrendajte, sir izmrvite. Svaku palacinku namazite pavlakom, zatim dodajte parizer i sir. Savijte sa svake strane formirajuci rolnicu iz koje u toku przenja sastojci nece iscureti.   Savijte sa svake strane formirajuci rolnicu iz koje u toku przenja sastojci nece iscureti.  U jedan tanjir stavite umucena jaja,  u drugi brasno i u treci prezle.  Svaku palacinku uvaljajte u brasno pa u jaja, a potom u prezle. U dublji tiganj sipajte malo vise ulja i  zagrejte na srednjoj temperaturi, pa przite palacinke dok ne porumene sa svih strana.