Постови

DIMLJENI SVINJSKI VRAT

Слика
Ukusan i  izdasan obrok, a tako jednostavan.  Potrebni sastojci: 400g dimljenog svinjskog vrata; 4 cena belog luka; Malo persunovog lista; 1/2 limuna; Ulje. Priprema: U tiganju podmazanom uljem stavite samleveni beli luk i komade suvog dimljenog vrata, proprzite sa obe strane oko 5 minuta.  Na kraju ih pospite persunovim liscem koji ste prethodno poprskali sokom od pola limuna.  Uz dimljeni svinjski vrat posluzite pomfrit,  salatu po zelji i  naravno casu dobrog crnog vina. 

BELI PIRINAC

Слика
Potrebni sastojci: 500g pileceg belog mesa; 2 glavice crnog luka; 150g pirinca; 1 sargarepa; Ulje; Zacin po ukusu; So po ukusu i malo bibera. Priprema: Iseckajte crni luk, sargarepu izrendajte pa proprzite na ulju. Dodajte sitno iseceno belo meso pa sve zajedno proprzite.  Dodajte pirinac koji ste prethodno obarili.   Nalijte jednu casu vode,  dodajte so, zacin i  ko voli moze malo bibera.   Stavite u rernu da se zapece 20-25 minuta na 200 stepeni. Pirinac je gotov kada voda ispari. 

BAKLAVA SA MAKOM

Слика
Evo jednog recepta iz mamine stare sveske.  Recept vam prenosim onako kako je napisano. 3 belanca umutite sa 15 kasika secera, dodajte 3 zumanca, 1 casu (od kiselog mleka) ulja, 1 casu kiselog mleka, 1 prasak za pecivo.  250g maka poparite prokuvanim mlekom i kada se ohladi spojite sa gornjim filom.  1/2kg tankih kora (svaku drugu poprskajte uljem i filujte filom dok se sav fil ne utrosi).  Pecenu baklavu prethodno isecenu na kocke sutradan zaliti vrucim sirupom.  Sirup: 20 kasika secera prokuvati u 4dl vode. Baklava se pece 25-30 minuta na 200 stepeni.