Постови

CHEESECAKE

Слика
Najjednostavniji recept za cheesecake,  gotov za 40 minuta. Potrebni sastojci: 400g mlevene plazme ili nekog drugog keksa; 150g margarina;  100ml soka od pomorandze; 500ml slatke pavlake; 600g krem sira; 150g secera u prahu; 30g zelatina; 200ml vode; 100ml mleka; 1 kasika arome od vanile; 3 kasike secera; 300g smrznutog voca.  Priprema: Pomesajte mleveni keks, margarin i  sok od pomorandze.  Smesu utisnite na dno kalupa za torte i  stavite u frizider.  Pomesajte 100ml vode i 20g zelatina,  pa ostavite 5 minuta da nabubri. U toplo mleko sipajte dobijenu smesu i ostavite da nadodje.  Umutite slatku pavlaku i dodajte krem sir, vanilu i  secer u prahu, sve dobro izmutite. Smesu sipajte u kalup preko podloge od keksa i ponovo ostavite u frizider.  Preostalih 10g zelatina pomesajte sa 100ml vode i ostavite da nabubri. Smrznuto voce (maline, jagode, visnje...)i secer stavite na laganu vatru,  kada prokljuca ostavite jos 5 minuta da se kuva. Skinite sa ringl

PASTA ARABIATA

Слика
Ako zelite ukusno italijansko jelo koje se sprema za samo nekoliko minuta onda je pasta arabiata savrseno jelo za vas.  Potrebni sastojci: 5 kasika maslinovog ulja; 450g paradajza; 2 cena belog luka; Biber; So; 150ml belog vina; 1 kasika pasta susenog paradajza; 2 komada ljute crvene paprike; 350g testenine; Persun; Biber; Parmezan. Priprema: Zagrejte maslinovo ulje i dodajte paradajz.  Kuvajte 2-3 minuta na jakoj vatri, nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Zacinite solju, biberom,dodajte vino, pastu od paradajza, cele ljute paprike i beli luk, kuvajte kratko. U medjuvremenu skuvajte testeninu. Izvadite papriku iz sosa. Iseckajte persun i dodajte ga u paradajz.  Ocedjena testenina se pomesa sa sosom i servira se posuta persunom i parmezanom. 

DOMACE KISELO MLEKO

Слика
Ukusan, dugotrajan i zdrav moze se kombinovati sa raznim ukusima i jelima, a posebno sa vocem i slatkisima.  Kiselo mleko je zastitnik organizma od raznih bolesti,  regulise prirodni balans bakterija i crevne mikroflore, preporucuje se protiv zatvora.  Kiselo mleko regulise telesnu tezinu,  sprecava bolesti kardio-vaskularnog sistema, stiti krvne sudove od nagomilavanja loseg holesterola i pomaze njegovo uklanjanje iz organizma. Za negu i lecenje posledica opekotina koze. Prirodni antibiotik koji jača nas imuni sistem,  cuva nas od prehlade i gripa, pospesuje eliminisanje toksina iz tela pa nas tako cuva i od tezih oboljenja.  Zbog visoke koncentracije kalcijuma, magnezijuma i kalijuma kiselo mleko predstavlja prirodan lek koji ce da stiti, jaca zube i spreci njihovo ispadanje, takodje moze se koristiti za zaceljivanje preloma kostiju, posto pospesuje i ubrzava oporavak.  Potrebni sastojci: 1l svezeg nekuvanog mleka; 2-3 kasike kiselog mleka; Ravna kasicica sece