Постови

KOLACICI SA GRIZOM

Слика
Od ove kolicine se dobije 70 kolacica. Za meru: solja od 2dl. Potrebni sastojci: 2 jaja; 1 solja jogurta; 1 solja ulja; 2 solje griza; 2 solje brasna; 20g praska za pecivo; 1 vanilin secer; Rendana korica limuna; Za uvaljati kolacice: 1 solja griza. Za preliv: 500g secera u prahu; 4 solje vode; 1/2 limuna; 1 vanilin secer. Priprema: Umutite jaja penasto, dodajte vanilin secer i ulje pa sjedinite sa jajima, sipajte jogurt da se smesa izjednaci. Pomesajte brasno, griz i prasak za pecivo pa dodajte u smesu. Umutite da se sve sjedini. Smesa ce biti retka, ali ne brinite tako treba jer ce stajanjem griz nabubriti i upiti tecnost,  pustite da stoji nekih 30 minuta . Od testa odvajajte manje komadice i oblikujte u loptice koje cete uvaljati u griz i redjati u podmazan pleh. Ostavite da se odmore 15 minuta u plehu.  Pecite 15-20 minuta na 200 stepeni da blago porumene.  Za preliv izmesajte secer u prahu i vodu, vanilin secer i kolutove limuna, mesajte povrem

KOLAC OD POMORANDZE

Слика
Sigurno su vam mame, bake vise puta govorili da jedna jabuka cuva vase zdravlje. Sada se iako je juzno voce, jabuci pridruzila pomorandza. Voce bogova kako ga nazivaju. Ja vam necu pricati o blagodetima pomorandze, jer verujem da vecina od vas zna, ovoga puta u pitanju je jedan brzi kolac od pomorandze. Potrebni sastojci: 1 veca pomorandza; 250g secera; 3 jaja; 1dl ulja; 1 casa jogurta; 250g brasna; Prasak za pecivo; Prstohvat soli; Secer u prahu za posipanje.  Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Dno manjeg kalupa oblozite papirom za pecenje,  a bocne stranice premazite maslacem. U blender stavite pomorandzu narezanu na kocke zajedno sa korom i dobro je usitnite. Zatim u posudi umutite jaja i secer , pa dodajte pomorandzu, ulje, jogurt sve zajedno kratko mutite.  Dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo i prstohvat soli. Ulijte smesu u kalup.  Pecite kolac na 180 stepeni  oko 35-40 minuta. Gotov kolac pospite secerom u prahu. 

AURUM

Слика
Ovo jelo je ono "snadji se" ili sta imate u kuci, odnosno u frizideru, brzo se pravi, potrebno je samo malo maste, a kombinacija namirnica mu daje poseban ukus. Naziv Aurum je dobilo zbog svoje zlatne boje. Potrebni sastojci: 500g pileceg filea; 1 kesa Frikom Zlatna mesavina; 100ml pavlake za kuvanje; 3 kasike ulja; 1 kasicica soli; 1 kasicica belog luka u granulama; 1 kasicica aleve paprike; 100ml vode; Prstohvat bibera; 1 kasika kisele pavlake; 2 ravne kasike brasna. Priprema: Pileci file isecite na sitne kockice i proprzite na ulju, dodajte kasicicu aleve paprike i so, dinstajte 3-5 minuta, dodajte zlatnu mesavinu malo proprzite pa prelijte sa 100ml vode i dinstajte 10 minuta. Pomesajte pavlaku za kuvanje sa kasikom kisele pavlake, u to dodajte kasicicu belog luka i bibera pa prelijte preko mesavine, promesajte i dinstajte jos oko 5-10 minuta.  Pomesajte dve kasike brasna sa malo vode pa dodajte u jelo uz stalno mesanje. Kada se zgusne