Постови

BORANIJA BEZ MESA

Слика
Potrebni sastojci: 1kg boranije; 1 veca glavica crnog luka; 1 ravna kasika aleve paprike; 1,5 kasika brasna; 3-4 cena belog luka; Ulje; Zacini po ukusu. Priprema: Boraniju ocistite, isecite i operite ukoliko koristite svezu,  a ukoliko koristite zamrznuto nije potrebno  sve ovo.  Iseckajte crni luk, pa ga proprzite malo na ulju da dobije staklastu boju,  zatim dodajte boraniju,  nalijte vode toliko da prekrije boraniju. Kuvajte dok ne omeksa, ukoliko je potrebno dolivajte pomalo vode.  Kada je boranija mekana dodajte alevu papriku i sitno seckani beli luk, posolite i kuvajte jos malo. Nakon toga razmutite 1,5 kasiku brasna sa malo vode, sipajte u boraniju,  promesajte i zacinite po ukusu. Kuvajte jos desetak minuta i to je to.  

FASIRANE SNICLE U LEPINJAMA

Слика
Potrebni sastojci za fasirane snicle: 1/2kg mesanog mlevenog mesa; Vece parce hleba (natopljeno u mleku ili vodi); 1 glavica crnog luka; Malo persuna; 2 kasicice vegete; 50ml kisele vode; 1 kasicica praska za pecivo ili sode bikarbone; Malo bibera. Priprema: Crni luk nerendajte ili sitno iseckajte pa pomesajte sa mlevenim mesom, persunom, zacinom, hlebom, kiselom vodom, praskom za pecivo i biberom. Dobro umesite da se svi sastojci sjedine.   Podelite na 4 loptice i ostavite u frizider na 3 sata. Snicle rastanjite izmedju dva sloja papira za pecenje.   Przite ih kratko na ulju sa jedne i druge strane. Potrebni sastojci za lepinje: 1 casa jogurta; 10 kasicica secera; 2 jaja; 2 kasicice suvog kvasca; 3,5 solje brasna; 3 kasike ulja; 1 kasika sirceta.  Priprema: U posudi pomesajte jogurt, kasicicu secera, suvi kvasac i 4 kasike brasna.  Dobro zamesite, pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Zatim u smesu dodajte preostali secer,  so i jaja. Dobro promesajte,  pa dodajte prosejano brasno,

TRI GENERACIJE

Слика
Leto je sedamdeset i neke. Dva roditelja, jedno dete, baka, pas i macak.  Dve spavace sobe,  kuhinja i dnevni boravak.  Kuce su sve jedna do druge, neke su vece,  a neke manje, puno zelenila pogled predivan.  Toplo je, na ulaznim vratima zavesa od drvenih perli da ne ulaze komarci,  muve a i toplota. I jedna letnja kujna,  mislim da je svaka kuca imala svoju letnju kujnu.  Mama sprema rucak,  baka sedi ispred u hladovini i cisti grasak...Sladoleeed,  sladoleeed,  cuje se sladoledzija.  Baka mi daje novac,  trcim da nam kupim sladoled, takav se vise ne pravi.  Jos malo i tata ce doci sa posla,  znam da ce mi doneti cokoladu,  mozda ovog puta belu i ona je ukusna.  Smejemo  se,  vicemo i volimo jedni druge.  A onda porastemo,  izlazimo,  druzimo se,  mastamo o obicnim ljubavima.   Sve su nas naucili da svakom pozelimo dobro jutro,  dan,  vece,  citamo,  jedemo virsle sa crvenih kioska,  jos i danas osecam njihov miris.  To su bile virsle!