Постови

MAFINI S KAJSIJAMAI

Слика
Potrebno je: ZA TESTO:  Konzerva kompota od kajsija; 100g cokolade s lesnicima; 80g ulja; 250ml slatke pavlake; Jaja; 150g secera; "Dr Etker" burbon vanilin secer; 1/2 kasicice soli; 280g brasna; 25g kakaoa; 2 kasicice praska za pecivo; Malo sode bikarbone. ZA PRELIV: 100g cokolade; Kasicica ulja. Priprema: Ocedite kajsije i polovinu sitno iseckajte. Grubo izlomite cokoladu. Umutite ulje sa slatkom pavlakom, jaje, secer, vanilin secer i so. Pomesajte brasno sa kakaom, praskom za pecivo i sodom bikarbonom. Dodajte usitnjene kajsije i komadice cokolade. Sipajte testo u modlice i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Za preliv rastopite cokoladu, pa je u dubljem sloju nanesite na kolacice i ukrasite listicima kajsije. Mafine servirajte u papirnim korpicama.

DEKALCIFIKACIJA, UMOR, NERVNA DEPRESIJA (Jaje-limun)

Слика
Ovaj lek je izuzetno efikasan. Mozete ga uzimati kad god vam je potreban. Sastav: Jedno sveze jaje u ljusci; Dva limuna. Pripremanje: Uvece - Stavite celo jaje (zajedno sa ljuskom koja mora biti dobro oprana) u solju za caj. - Iscedite dva limuna. - Sipajte sok od limuna na jaje tako da ga potpuno prekrije. - Ostavite da stoji preko cele noci. Ujutro na prazan stomak - Izvadite jaje (koje mozete normalno da upotrebite za jelo) iz solje za caj. - Dobro promesajte limun i pijte. Nemojte se brinuti zbog belog taloga i sivkaste boje soka od limuna.

BOSANSKA PLJESKAVICA

Слика
Pljeskavica je jelo od mlevenog mesa peceno na rostilju, ali se moze peci i u tiganju. Vrlo je popularna u zemljama Centralnog i Istocnog Balkana, konkretno u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, kasnije se njena popularnost prosirila i na druge zemlje Evrope narocito u Austriji i Nemackoj. U Srbiji je najpoznatija Leskovacka pljeskavica kao deo tradicionalnog Leskovackog rostilja. U Bosni i Hercegovini pljeskavica se vecinom pravi od govedine, obzirom da muslimanska zajednica ne jede svinjetinu, a moze se praviti i od jagnjeceg mlevenog mesa, kao sto je ova. Potrebni sastojci za pljeskavicu: 600g jagnjeceg mlevenog mesa; 1 glavica crnog luka; 1 kasika zacina; 2 cesnja belog luka; Ulje; So; i Biber i kajzerice ili lepinje. Priprema: U sud sa mlevenim mesom dodati seckani crni luk. Posoliti i pobiberiti. Dodati zacin i izgnjeceni beli luk. Od smese praviti pljeskavice i peci.