Постови

VOCNI KOLAC

Слика
Ovaj kolac se pravi veoma brzo, nije vam potreban mikser, a vrlo je ukusan i osvezavajuci. Idealan kada nemate nista slatko a jede vam se. Potrebni sastojci: 3 jajeta; 4 soljice za kafu secera; 1 soljica ulja; 2,5dl kiselog mleka ili jogurta; 1 prasak za pecivo; 6 soljica brasna; 500g malina, visanja..ili nekog drugog voca; 1 vanilin secer; Strugana kora od 1/2 limuna; i Malo prah secera za posipanje. Priprema: U posudu sipati sve sastojke osim voca i varjacom izmesati lagano, na kraju kratko zicom ujednaciti masu. Podmazanu tepsiju posuti brasnom. Sipati pola smese pa je peci u rerni 10-ak minuta na 180 stepeni. Izvaditi tepsiju iz rerne i rasporediti voce po testu. Posuti vanilin secerom. Ako je voce zamrznuto ne odmrzavati ga, (moze se malo ocediti od soka) preko voca sipati ostatak smese pa tepsiju vratiti u rernu i peci jos 15-ak minuta. Prohladjen kolac posuti prah secerom, iseci pa posluziti.

JAGNJECI BUT

Слика
Potrebni sastojci: Jagnjeci but; Saka morske soli; 5 cenova belog luka; Ruzmarin; Biber; 200ml ulja; 2kg krompira. Priprema: U dobro opran jagnjeci but utrljati morsku so i biber, staviti kuglice ruzmarina ili suvi ruzmarin i umotati but u foliju pa ga staviti u frizider da odstoji nekoliko sati.  Kada se but izvadi iz frizidera preliti ga uljem i preneti u pleh, pa u hladnu rernu koju potom treba ukljuciti na 180 stepeni. Na taj nacin ce se jagnjece meso peci sporije zbog cega ce biti socnije. Peci meso oko 60 minuta, posle cega treba dodati malo vode(1-2 case) i okrenuti ga da se ravnomerno ispece. Posle 30 minuta ponovo treba da se okrene pecenje, dodati isecen krompir na kocke. Peci jos oko 35 minuta ili manje oko 25 minuta.  Pred kraj pecenja sitno iseckani beli luk. Posle potrebno je da se pecena jagnjetina opusti najmanje 15 minuta, da bi bila meksa i socnija. Posle toga moze da se sece. 

KOH OD GRIZA

Слика
Jednostavna, ukusna i ekonomicna poslastica iz detinjstva i pomalo zaboravljeni kolac. Potrebni sastojci; 8 jaja; 4 pune kasike secera; 16 punih kasika griza; 1/2 limuna - izrendana kora. Preliv: 1,5l mleka; 10 kasika secera; 1-2 kesice vanilin secera. Priprema: Zakuvati mleko sa secerom i vanilin secerom, paziti da ne zagori. Oprati limun sodom bikarbonom, prosusiti ga i izrendati 1/2 kore, izmeriti i prosejati griz.  Kalup za pecenje namazati i posuti brasnom, visak brasna otresti i staviti papir na dno posude. Ukljuciti rernu da se greje na 200 stepeni. Odvojiti zumanca od belanaca. Belanca kratko mutiti mikserom pa dodati jednu po jednu kasiku secera i nastaviti sa mucenjem dok se ne postigne cvrst sam. Zatim dodavati jedno po jedno zumance a mikser podesiti na najmanju brzinu. Staviti izrendanu koru od limuna u testo. Dodavati jednu po jednu kasiku griza i promesati varjacom izmedju dodavanja. Sipati testo u kalup za pecenje, staviti u zagrejanu rernu i peci kola