Постови

FARBANJE JAJA U LUKOVINI

Слика
Potrebni   sastojci: 30g ljuski od crnog luka; 12-15 jaja; 1800ml vode; 40ml vinskog sirceta.  Priprema: Oguliti 13 do 15 komada crnog luka, staviti ljuske u serpu, naliti vodom, dodati vinsko sirce, manjim poklopcem pritisnuti ljuske, kuvati na srednjoj temperaturi 40 minuta (dobije se 1100ml tecnosti). Vinsko sirce sipati u ciniju, jaja oprati i izbrisati. Jaja staviti u tecnost u kojoj su se kuvale ljuske na jaku vatru, kad krenu mehurici smanjiti na srednju temperaturu 14 minuta. Ostaviti 10 minuta.

JASTUCICI

Слика
Potrebni   sastojci: 150g secera; 10 kasika mleka ; 10 kasika ulja; 250g sira; 1 prasak za pecivo; Prstohvat soli; 400g brasna; 1 zumance; Za fil: 100g crne cokolade; 50g oraha.  Priprema: Secer, so, mleko, ulje i sir umutiti penasto, te dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo. Umesite i razvucite testo, pa ga isecite na kvadrate. Na sredinu svakog komada stavite kockicu cokolade, pa savijte krajeve kao pismo i redjajte u pleh oblozen pek-papirom. Premazite jastucice umucenim zuma,ncetom pa na spojeve stavite pomalo mlevenih oraha. Stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 25 minuta ili dok ne porumene. Dok su jos vruci, kolace mozete da uvaljate u prah secer.  Savet plus: Testo uvijte u foliju i ostavite 30 minuta na hladnom. Jastucici su lepsi sto su manji, pa testo secite na manje kvadrate. 

MAKARONSI

Слика
  Francuski kolacici su popularni zbog atraktivnog izgleda i vanserijskog ukusa, pa se cesto poklanjaju damama. Lepi su u raznim bojama, ali su podjednako ukusni i beli.  Potrebni sastojci: 6 belanaca; 100g secera; 280g bademovog brasna; 380g secera u prahu; 250g cokolade; 250ml slatke pavlake; 100g ulupanog slaga.  Priprema: Belanca i secer umutiti u cvrstu penu. Bademovo brasno i secer u prahu prosejati nekoliko puta i dodati umucenim belancima. Smesu rucno sjediniti i umesati zeljenu boju. Sipati smesu u spric, istisnuti je na papir za pecenje pa makaronse pecite u zagrejanoj rerni bez ukljucenog ventilatora 23 minuta na 130 stepeni.  Za fil staviti pavlaku za kuvanje da provri, preliti preko cokolade, mesati dok se cokolada ne otopi i ostaviti da se prohladi. Na kraju u smesu od cokolade dodati ulupani slag i sve lepo izmesati. Dobijenim filom spajati po dva makaronsa.  Savet plus: Kada istisnete smesu na pek-papir ostavite je 10-15 minuta na sobnoj temperaturi da se odozgo uhvati