Постови

PITA SA MESOM

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg kora za pitu; 1/2kg mesanog mlevenog mesa; 1 veca glavica crnog luka; 100ml ulja; 1 kasika zacina; 1/2 kasicice soli; 1/2 kasicice bibera; 1 kasika persunovog lista; 200ml jogurta; 4 jaja; 400ml vode.  Priprema: Iseckajte sitno crni luk, dodajte ulje i  4-5 kasika vode pa luk prodinstajte i  malo proprzite da dobije staklastu boju.  Dodajte meso i  polovinu vode (200ml) pa sve zajedno prodinstajte dok voda ne ispari.  Dodajte zacin, biber i  persunov list.  Pripremite preliv: Umutite jaja sa pola kasicice soli,  dodajte jogurt i ostatak vode.  Podmazite pleh, stavite na dno tri kore , pa preko trece stavite  svuda po malo mesa. Redjajte tako dok se sve kore ne utrose.  Isecite pitu pa je prelijte umucenim prelivom. Pecite pitu na 200 stepeni oko 30-40 minuta . Pecenu pitu premazite  mesavinom od 2 kasike ulja i  2 kasike vode. Pitu posluzite uz jogurt ili kiselo mleko. 

KROMPIR SA PILETINOM

Слика
Potrebni sastojci: 1kg krompira; Pilece belo meso; 1 jaje; 1 casa mleka (200ml); 3 kasicice majoneza; 2-3 kasike paradajz sosa; 1 kasicica soli; 1 kasicica zacina; 1 kasicica slatke paprike; Malo belog luka u granulama; Malo bibera; Malo persunovog lista; 200g kackavalja. Priprema: Krompir isecite na kockice i zacinite tako sto cete pomesati majonez,  paradajz sos,  so, zacin, beli luk, biber i  slatku papriku. Dobro izmesajte kako bi se svi zacini sjedinili sa krompirom.   Pilece belo meso isecite na kockice pa i njega zacinite. Proprzite u tiganju desetak minuta pa sjedinite sa krompirom. Preko stavite malo persuna, zatim umutite jedno jaje sa mlekom pa prelijte preko krompira.  Pecite krompir u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni.   Nakon 40 minuta izvadite krompir i  preko stavite narendani kackavalj,  pecite jos 5-10 minuta. 

KAJINE PRINCEZ KROFNE

Слика
Princez krofne su francuska poslastica koja je vremenom pocela da se pravi u celom svetu. Prvo testo za krofne napravio je sef kuhinje Katarine Medici 1540.  Svedjani su poznati po najkreativnijim receptima za princez krofne, recimo zute za Uskrs, crvene za Bozic, bela za svadbe i  princez krofne sa pomorandzom za Noc vestica.  Potrebni sastojci: 250ml vode; 100ml ulja; 15 ravnih kasika brasna; 1 prasak za pecivo; 4 jaja. FIL: 1l mleka; 4 zumanca; 5 kasika secera; 1 kesica vanilin secera; 5 kasika brasna; 150g margarina ili putera. Priprema: Stavite u serpu vodu i ulje, neka provri pa sklonite sa vatre i  dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo.  Vratite na vatru I brzo mesajte dok se ne stvori kompaktno testo koje se odvaja od ivica serpe.   U prohladjeno testo dodajte jedno po jedno jaje, stalno mesajuci. Spricom ili kasicicom formirajte krofne na plehu oblozenom papirom za pecenje.  Potrebno je da ostavite dovoljno prostora izmedju krofni jer krofne narastu prilikom