Постови

PASULJ SA KOBASICOM

Слика
Potrebni sastojci: 500g pasulja; 800g crnog luka; Malo ulja; 2-3 lista lovora; So; Biber i biljni zacin; Aleva paprika; 3-4 cena belog luka; Kobasice. Priprema: Pasulj prvo prokuvajte, pa tu vodu bacite. Nalijte ga ponovo vodom, posolite, pobiberite, dodajte lovorov list. Kuvajte pasulj na laganoj vatri dok se ne skuva. Nemojte ga mesati da se ne bi raspao. Kada se pasulj skuvao, ocistite luk, i naseckajte ga na rezance. Proprzite ga na malo ulja dok ne omeksa. Na kraju dodajte jednu punu kasiku aleve paprike.  U vatrostalnu posudu,  tepsiju i zemljanu posudu sipajte na dno malo ulja, zatim dodajte red ocedjenog pasulja, red luka i tako dok ne potrosite sve sastojke. Odozgo stavite beli luk i kobasice mozete sveze a mogu i dimljene. Nalijte malo vode u kojoj se kuvao pasulj i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok se pasulj ne zapece.

ZDRAV DORUCAK SA JAJIMA

Слика
Stara poslovica kaze: "Dorucak ne daj nikome, rucak podeli sa prijateljima, a veceru daj neprijatelju". Sudeci po tome dorucak se oduvek smatra najvaznijim obrokom jer predstavlja temelj naseg dana. Jaja su nesumnjivo sinonim za dorucak od pamtiveka.  Konzumiranjem jaja za dorucak povecavamo osecaj sitosti, smanjujemo unos kalorija pri sledecem obroku i pomazemo u odrzavanju stabilnog nivoa secera u krvi i  insulina.  Dakle jaja sadrze mnogo hranljivih sastojaka i mogu biti vazan sastojak u dobro izbalansiranoj ishrani. Medjutim, kao i kod svake hrane i kod jaja je kljuc umerena konzumacija. Recimo jedno veliko kuvano jaje ima 77 kalorija i sadrzi: vitamine: A, B5, B12, D, E, K, B6, folate, fosfor,  selen, kalcijum, cink, 6g proteina i 5g zdravih masti. 

OMLET SA PECURKAMA

Слика
Potrebni sastojci: 3 jaja; 5-6 komada pecurki (vrganji, sampinjoni...); 1/2 struka praziluka; 2 prstohvata soli; 2 kasike maslaca; 3-4 kasike ulja. Priprema: Pecurke ocistite vlaznom krpom odsecite im drske, i isecite na kriske ili parcice kako god svejedno je. Praziluk sitno iseckajte, posolite i proprzite na ulju dok ne omeksa. Stavite i pecurke na 2-3 minuta zajedno sa maslacem malo ih proprzite dok ne ispari voda.  Umutite jaja pa sipajte  preko pecurki i praziluka, kada pobele na krajevima presavijte omlet, nemojte mnogo zapeci okrenite drugu stranu omleta i vrlo malo zapecite i nju.  Izvadite na tanjir i posluzite uz sezonsku salatu.