Постови

AMERICKE KROFNE

Слика
Americke krofne su trenutno najpopularniji slatkis i to ne bez razloga.  Brzo se pripremaju, a mogu da se prave na stotinu razlicitih nacina. Pravi su raj za nepca, a mozete praviti i slatke i slane, mogu biti i dezert, a i zamena za obrok - za dorucak ili veceru.  Potrebni sastojci: 300g brasna; 150g secera; 125g maslaca ili margarina; 3 jaja; 200ml mleka; 1 prasak za pecivo; 1 vanilin secer.  Priprema: Umutite sve sastojke i kada se dobije glatka masa kasikom punite kalupe. Krofne pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.  Pecene krofne izvadite iz kalupa,  najlakse viljuskom.   Recept mozete unaprediti dodajuci: limun, cokoladu,  vanilu,  dzem... Ako hocete slane krofne mozete dodati: sunku,  kackavalj,  origano, kecap,  pavlaku i sir... Prijatno!

TALJATELE SA BELIM SOSOM

Слика
Taljatele su vrlo ukusne i brzo se prave. Mogu se ukrasiti rendanim kackavaljem ukoliko volite. Potrebni sastojci: 500g taljatela; 50g maslaca; 500g svezih pecuraka (po izboru); 200g kisele pavlake; 50ml pavlake za kuvanje; 40g gauda sira; 1 cen belog luka; So i biber. Priprema: Na puteru proprzite beli luk i pecurke. Kada pecurke ispuste vodu dodajte pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku uz konstantno mesanje.  Dodajte gaudu i mesajte dok se ne otopi. Dodajte zacine i mesajte dok se ne sjedini.  U medjuvremenu stavite vodu da prokuva sa 1 kasicicom soli i 2 kapi ulja, pa dodajte taljatele da se skuvaju. Vreme kuvanja zavisi od testenine,  pa kuvajte po uputstvu na kesi.  Makarone ocedite i prespite u odgovarajucu posudu i pomesajte sa sosom koji ste prethodno napravili.  Sve dobro izmesajte da se sjedini testenina sa sosom.

FRITATA

Слика
Kada pomislite da nemate hrane u kuci, setite se ovog jela.  Fritata ili frittata je italijansko jelo koje podseca na omlet ili kajganu, ali se od njih i razlikuje utoliko sto osim obaveznih jaja,  u njega mozete da dodate bukvalno sve sto imate u frizideru ili spajzu.  Potrebni sastojci: 4 jaja; 40g svezeg spanaca; 40g feta sira; 2g soli.  Priprema: Izlupajte jaja i dodajte na rezance isecen spanac,  zatim feta sir i posolite.  U tiganj sa vatrostalnom drskom prethodno zagrejan i premazan maslacem, sipajte smesu i pecite na 250 stepeni oko 5 minuta. Odozgo stavite paradajz.