Постови

PILECI BATACI U SOJA SOSU

Слика
Potrebni sastojci: 6 pilecih bataka sa karabatkom; 2 kasicice meda; 80ml soja-sosa; Malo karija; So; Biber; 2 kasicice slatke mlevene paprike; 2 kasike maslinovog ili suncokretovog ulja; 3 cena belog luka ili u prahu. Priprema: Batake prosusite. U posebnu posudu pomesajte soja-sos, maslinovo ulje, sitno seckani beli luk ili u prahu,  kari, biber, med i alevu papriku. Pilece batake slozite na pleh oblozen papirom za pecenje,  preko bataka stavite so i dobro utrljajte. Zatim batake prelijte sosom koji ste napravili. Ostavite u frizideru da odstoji oko 1-2 sata, najbolje bi bilo da ostavite celu noc.  Batake pecite na 180 stepeni oko 20 minuta pokriveno folijom, zatim okrenite i pecite jos 20 minuta.  Posle tih dvadeset minuta sklonite foliju i pecite jos 20 minuta. Batake mozete ponovo okrenuti na drugu stranu da se malo zapeku.  Batake mozete posluziti uz krompir pire,  pirinac ili neko povrce. 

PUNJENE KROFNE

Слика
Punjene mekane krofne iz rerne. Potrebni sastojci: 1/2kg brasna; 2 jaja; 1 kasicica margarina; 1 ravna kasicica soli; 20g svezeg kvasca ili 7g suvog; 1 kasicica secera; 1 vanilin secer; Korica od jednog limuna.  Nadev za punjenje krofni: Dzem, nutela, krem.. Secer u prahu za posipanje.  Priprema: U mlako mleko stavite kvasac i jednu kasicicu secera pa ostavite da kvasac nadodje.  U posudu u kojoj cete mesiti testo sipajte brasno,  malo soli, vanilin secer, dva jaja i  kasicicu margarina. Dodajte nadosao kvasac i  sve mesite oko 5 minuta. Testo pokrijte i ostavite da naraste oko sat vremena. Kada je testo naraslo premesite ga i ostavite jos 15 minuta da naraste. Radnu povrsinu pospite brasnom,  istresite nadoslo testo i izravnajte oklagijom na debljinu od 2cm. Vadite casom krofne i redjajte ih na pleh oblozen papirom za pecenje.  Pecite krofne na 180 stepeni oko 20 minuta u zavisnosti od rerne, nemojte ih peci duze od 25 minuta jer ce posle biti tvrde.  Kada su k

MAK KOCKE

Слика
Ovaj prefini mamin kolac  vraca me u detinjstvo. Mak kocke jednostavan su i socan kolac koji osim maka sadrzi i glazuru od cokolade.   Potrebni sastojci:     2 solje (2dl) mleka; 1 solja ulja; 3 jajeta; 3 solje brasna; 2 solje secera; 1 prasak za pecivo; 150g maka. Preliv: 6 kasika vode; 6 kasika secera; 100g cokolade za kuvanje; 30g margarina; Priprema: Umutite jaja, dodajte ulje, mleko.  Posebno izmesajte secer, brasno, mleveni mak i prasak za pecivo. Sve sjedinite i umutite sve zajedno. Pecite kolac na 200 stepeni oko 40 minuta.  Za preliv: pomesajte vodu, secer i margarin, stavite da provri,  dodajte cokoladu.  Gotov kolac izvadite iz rerne i prelijte ga rastopljenom cokoladom.  Kolac isecite na kocke i ohladite.