Постови

TORTA SA MAKOM

Слика
Potrebni sastojci: 200g mlevenog maka; 100g secera; 700ml mleka; 300g mlevenog plazma keksa; 5 kasika griza; 125g margarina; 1 vanilin secer; 200g bele cokolade; 80ml slatke pavlake.  Priprema: U serpu stavite mak, secer, vanilin secer i griz, pa prokuvajte sa mlekom na srednjoj temperaturi. Mesajte dok se smesa ne zgusne. Zatim dodajte margarin i izmesajte.  Dodajte mleveni plazma keks, sve promesajte da se sve lepo sjedini. Smesu izrucite u kalup za torte i ostavite da se dobro ohladi.  Belu cokoladu istopite na pari,  pa dodajte slatku pavlaku.   Prelijte tortu i ostavite u frizider da se stegne i ohladi, najbolje celu noc.  Sutradan mozete posluziti tortu.

GASPARINI PUSLICE

Слика
Ove slatke krckave puslice osmislio je jos davne  1720 godine svajcarski poslasticar  Gasparini. Prave se od osnovnih sastojaka kojih ima svaka domacica,  obicno su bile bele, danas ih mozete praviti u raznim bojama aromom vanile, jagode... Potrebni sastojci: 3 velika belanca; 200g secera; Prstohvat soli; Gel boje za hranu; 1 kasicica ekstrata vanile. Priprema: Umutite belanca sa prstohvatom soli, mutite sve dok ne dobijete cvrscu smesu.  Postepeno dodajte secer i mutite da sne postane cvrst.  Dodajte vanilu i  promesajte, mozete umesto vanile dodati aromu jagode. Podelite smesu na nekoliko delova u zavisnosti koliko boja imate. Sipajte u spric za kolace pa istisnite smesu na pleh oblozen papirom za pecenje sa razmakom. Pecite puslice na 100 stepeni oko 1 sat. Iskljucite rernu pa ostavite puslice da se suse jos sat vremena. 

ROZEN TORTA SA ORASIMA I PLAZMA KEKSOM

Слика
Potrebni sastojci: 1 pakovanje rozen kora; 300g mlevene plazme; 200g mlevenih oraha; 250g margarina; 250g secera; 250ml vode; Vanilin secer. Za glazuru: 300g secera u prahu; 2 kasike vruce vode; 2-3 kapi ekstrata od maline; 1 kasicica ulja; 3-4 kapi limunovog soka ukoliko volite (nije obavezno). Priprema: Secer, vanilin secer zajedno sa vodom prokuvajte. Kada se secer otopi, sklonite sa ringle pa dodajte mlevene orahe, mlevenu plazmu i margarin. Mesajte dok se margarin ne otopi.  Slozite kore na tacnu i rasporedite fil tako da imate za sve, mazite kore filom podjednako. Na poslednju koru ne stavljajte fil. Pritisnite kore knjigom ili nekim predmetom i ostavite tortu da se ohladi. Od secera u prahu, vode i  ulja napravite glazuru. Po zelji mozete dodati malo limunovog soka (nije obavezno), zatim dodajte ekstrat od maline tek toliko da dobijete roze boju.  Glazurom prelijte tortu i ostavite je da se stegne. Tortu mozete iseci na