Постови

ARAPSKA SALATA

Слика
Arapska salata je ukusan i zdrav nacin da uzivate u svezim ukusima sacinjenim od raznovrsnog zelenila, sarenog povrca i ostrog preliva. Odlicno ide uz meso.  Potrebni sastojci: 1/4 isecene ajsberg salate; 2 srednja isecena na kockice paradajza; 2 srednja krastavca isecena na kockice; 1/2 crvenog luka sitno iseckanog; 1/4 solje persunovog lista. Preliv za salatu: 1/2 kasicice susene nane; 1/2 limunovog soka; 1 kasika maslinovog ulja; 1/2 kasicice soli; 1/4 kasicica mlevenog bibera. Priprema: U posudi pomesajte zelenu salatu, paradajz,  krastavac, luk i persun.  U posebnu ciniju umutite sastojke za preliv.  Prelijte salatu dresingom i promesajte da se sjedini.  Posluzite hladno.

RIZA SA GRASKOM

Слика
Potrebni sastojci: 400g graska; 1 glavica crnog luka; 300g rize; 5g soli; 2g slatke mlevene paprike; 10g biljnog zacina; Biber po ukusu; 900ml vode. Priprema: U serpu sipajte maslinovo ulje, toliko da pokrije dno. Iseckajte sitno crni luk i stavite da se dinsta dok ne postane staklast.  Dodajte grasak i zacine. Sve zajedno dinstajte na laganoj vatri dok vam se grasak ne pocne lepiti za dno serpe, zatim sipajte oko 500ml vode i kuvajte oko 20 minuta.  Rizu koju ste prethodno oprali skuvajte u vodi (400ml)  oko 10-15 minuta i sjedinite sa kuvanim graskom.

TORTA SA MAKOM

Слика
Potrebni sastojci: 200g mlevenog maka; 100g secera; 700ml mleka; 300g mlevenog plazma keksa; 5 kasika griza; 125g margarina; 1 vanilin secer; 200g bele cokolade; 80ml slatke pavlake.  Priprema: U serpu stavite mak, secer, vanilin secer i griz, pa prokuvajte sa mlekom na srednjoj temperaturi. Mesajte dok se smesa ne zgusne. Zatim dodajte margarin i izmesajte.  Dodajte mleveni plazma keks, sve promesajte da se sve lepo sjedini. Smesu izrucite u kalup za torte i ostavite da se dobro ohladi.  Belu cokoladu istopite na pari,  pa dodajte slatku pavlaku.   Prelijte tortu i ostavite u frizider da se stegne i ohladi, najbolje celu noc.  Sutradan mozete posluziti tortu.