Постови

ROLAT SA MLEVENIM MAKOM

Слика
Potrebni sastojci: Rolat: 5 jaja; 5 kasika secera; 5 kasika brasna; Fil: 200g mlevenog maka; 150ml mleka; 1 vanilin secer; 2 kasike secera. Priprema: Odvojite belanca od zumanaca,  belanca umutite sa secerom u cvrst sne,  zatim dodajte zumanca pa mutite sve zajedno i  na kraju dodajte brasno. Jos malo mutite da se sve lepo sjedini. Smesu sipajte u pleh oblozen papirom za pecenje.  Pecite rolat 15 minuta na 200 stepeni. Kada je rolat gotov izvadite na drugi papir za pecenje po kojem ste posuli secer. Skinite polako papir sa rolata i filujte. Za fil pomesajte mleveni mak, secer i vanilin secer,  mleko zagrejte pa prelijte mak.  Nafilujte rolat i urolajte ga. Ostavite tako da malo odstoji, a onda ga isecite na zeljenu debljinu. 

NJOKE OD SPANACA

Слика
Potrebni sastojci: 700g krompira; 400g spanaca; 100-150g brasna; 1 kasicica soli. Priprema: Krompir oljustite i stavite da se kuva. Spanac svez ili smrznut stavite da se kuva. Na radnu povrsinu pospite malo brasna i krompir izmeljajte kao za pire, zatim dobro ocedite spanac i sitno iseckajte,  i sve to lepo umesite. Potom izvaljajte oblik kao za cevape i isecite 1cm. Viljuskom pritisnute njoku, da bi ostale prugice, zatim njoku okrenite i sastavite.

OMLET SA SIROM I PRAZILUKOM

Слика
Uvek pravi izbor za pocetak dana. Potrebni sastojci: 2-3 jajeta; So i biber po ukusu; 1 praziluk; 30g sira po izboru.  Priprema: Praziluk dobro operite, zatim ga sitno iseckajte.  U ciniju razbijte jaja, umutite ih viljuskom, posolite po zelji i dodajte malo bibera. Sir izmrvite ili isecite na kriske. Na srednjoj temperaturi zagrejte ulje, kada se dovoljno zagreje izlijte jaja u tiganj.  Kada omlet pocne da menja boju i kada nabubri skoro ceo, dodajte sir na polovinu omleta, pa preko praziluka. Preklopite omlet na pola. Przite ga tako poklopljenog oko 10-ak sekundi, sklonite ga sa vatre.