Постови

MAKARONI SA CETIRI VRSTE SIRA

Слика
Potrebni sastojci: 400g makarona; 1 solja mocarela narendanog sira; 1/2 solje narendanog cedar sira; 1/2 solje narendanog parmezana; 1/2 solje narendanog gauda sira; 2 solje mleka; 2 kasike putera; 2 kasike brasna; So i biber po ukusu; Prstohvat muskatnog orascica (opciono). Priprema: Skuvajte makarone prema uputstvu na pakovanju u posoljenoj vodi. Ocedite ih. U velikoj serpi rastopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte brasno i mesajte dok ne dobijete glatku smesu. Postepeno dodajte mleko, neprestano mesajuci kako se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte dok se smesa ne zgusne. Dodajte narendane vrste sira u smesu, ostavljajuci malo za posipanje na kraju. Mesajte dok se svi sirevi ne otope.  Dodajte so, biber i muskatni orascic po ukusu. Mesajte dok ne dobijete kremastu masu.   Umesajte skuvane makarone u sos, osiguravajuci da su ravnomerno prekrivene sosom. Pospite preostalim sirom po vrhu. Stavite serpu u prethodno zagrejanu rernu na 180

PASTETA OD SARDINA

Слика
Potrebni sastojci: 1 limenka sardina u maslinovom ulju; 1/4 solje kisele pavlake; 1 kasika majoneza; Sok od pola limuna; 1 cen belog luka, sitno iseckan; So i biber po ukusu; Svezi persun za ukrasavanje; Tostirani hleb za posluzivanje. Priprema: Stavite sardine zajedno sa svim maslinovim uljem iz limenke u blender; Dodajte kiselu pavlaku, majonez, sok od limuna i sitno iseckan beli luk u blender. Blendirajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako sardine vec sadrze soli, budite oprezni i sa dodatkom soli. Ako zelite kremastiju teksturu, dodajte jos kisele pavlake ili malo maslinovog ulja.  Prebacite pastetu u posudu za posluzivanje,  pospite sa iseckanim persunom i stavite u frizider da se ohladi barem 30 minuta pre posluzivanja.  Servirajte pastetu na tostiranom hlebu i uzivajte! Ova pasteta od sardina je brza, ukusna i moze posluziti kao aperitiv ili namaz za sendvice.  Sardine doprinose bogatom ukusu i pruzaju zdrave Om

PALACINKE

Слика
Potrebni sastojci: 3 jajeta; 1 kasicica soli; 750ml vode; 300-350g brasna. Priprema: Umutite jaja sa jednom kasicicom soli, zatim dodajte vodu i postepeno sipajte brasno. Sve zajedno umutite. Ukoliko je smesa previse gusta dodajte malo vode, a ukoliko je retka dodajte brasno.  Namazite tiganj sa malo ulja i stavite da se zagreje. Pecite palacinke sa obe strane. Kada su gotove namazite ih po zelji: nutelom, dzemom, kremom, ili secerom,  izbor je na vama.