Постови

NAMAZ OD JAJA

Слика
Potrebni sastojci: 6 jaja  3 kašike kisele pavlake 1-2 čena belog luka So i biber po ukusu Priprema: Jaja skuvajte, pa kada se ohlade oljuštite ih, iseckajte i stavite u blender. Dodajte kiselu pavlaku,  očišćen i napola isečen beli luk, so i biber po ukusu, pa sve zajedno izblendirajte. Preručite namaz u činiju.  Poslužite uz tost, krekere, uštipke...

KAJIN BELI PIRINAČ

Слика
Kad god bi Kaja pravila beli pirinač sa piletinom, cela kuća bi se ispunila toplinom i mirisima koji su obećavali savršen ručak. Njena tajna nije bila samo u savršenom balansu začina, već i u ljubavi koju je unosila u svaki zalogaj. Pirinač je uvek bio mekan, dok su komadi piletine bili sočni, zapečeni do zlatne boje.  Taj jednostavan obrok postao je simbol utehe i porodične bliskosti. Svi za stolom su znali — kada mama Kaja kuva, to nije samo jelo, već pravi zagrljaj na tanjiru. Potrebni sastojci: 2 pileća bataka i karabataka ili pileće belo meso 2 velike ili 4 male šargarepe  1 glavica crnog luka 250g pirinča  Lovorov list So, biber Začin  Kari Ulje Priprema: Skuvajte supu od pilećih bataka i karabataka ili belog mesa, šargarepe, lovorovog lista i malo prepečene glavice crnog luka. Na ulju lagano propržite opran pirinač,  pa dodajte supu povremeno mešajući.  Kada pirinač omekša i supa bude već pri kraju, očistite meso od kostiju, šargarepe iseckajte po želji, 

MEKANI ČAROBNI HLEB BEZ MEŠANJA

Слика
Potrebni sastojci: 600g brašna  350ml mlake vode  1 suvi kvasac 1,5 kašika šećera  1,5 kašičica soli 30ml ulja Za premazivanje: 1 zumance 1 kašika ulja. Priprema: U manju posudu sipajte mlaku vodu, dodajte kvasac, šećer,  promešajte i ostavite na stranu. U činiju sipajte brašno,  so, promešajte, zatim dodajte ulje, pa kvasac. Mesite varjačom.  Pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste sat vremena.  Kada je testo naraslo istresite ga na pobrašnjenu podlogu,  oblikujte loptu. Posudu u kojoj ćete peći premažite uljem i pospite sa malo brašna, pa prebacite testo.  Pokrijte ga da još malo naraste, za to vreme uključite rernu na 180 stepeni da se malo zagreje. Pre nego što ćete staviti hleb da se peče premažite ga sa umućenim žumancem i uljem, pa zasecite po zelji. Hleb pecite oko 40 minuta u zavisnosti od rerne. Hleb je mekan čak i sutradan.