KAYAHOR TORTA

Potrebni sastojci:

Za biskvit:

8 jaja;

Prstohvat soli;

8 kasika secera;

6 kasika ostrog brasna;

1 prasak za pecivo;

14 kasika mlevenih oraha.

Za fil:

6 jaja;

200g secera;

1 vanilin secer;

200g cokolade za kuvanje;

250g margarina;

1 kesica slaga;

50g oraha za dekoraciju.



Priprema :

Biskvit: odvojite belanca od zumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa pocnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje secera. Mutite dok ne dobijete cvrst sjajan sneg. Zatim smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno zumance. Na samom kraju dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo., kao i mlevene orahe i sve lagano izmesajte spatulom pazeci da smesa ostane vazdusasta i istresite smesu za biskvit u veliki pleh od rerne oblozen pek papirom, poravnajte i stavite da se pece u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta dok biskvit blago ne porumeni. 

Fil: polupajte cela jaja u odgovarajucu posudu, ubacite secer, vanilin secer pa zicom dobro izmesajte, stavite posudu na drugu u kojoj ste sipali vodu pa sve stavite na sporet i kuvajte fil na pari uz stalno mesanje zicom. Fil je kuvan dok ne pocne da se zgusnjava oko 10-15 minuta. Potom ubacite cokoladu izlomljenu na kocke, mesajte dok se ne otopi i sve kuvajte jos 4-5 minuta. Ovako skuvan fil ostavite da se prohladi, ali ne u potpunosti. U mlak fil ubacite slag direktno iz kesice i sve jos jednom penasto izmesajte mikserom. Sa biskvita pazljivo odstranite papir pa ga presecite uzduzno na tri kore. Stavite prvu koru na odgovarajucu tacnu premazite sa otprilike cetvrtinom fila, stavite drugu koru pa opet premazite filom, i na kraju odozgo i trecu koru  premazite je ostatkom fila. Tortu pospite mlevenim orasima ili dekorisite po zelji. 



Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI