CIMET ROLNICE

Potrebni sastojci:

250 ml toplog mleka (ne vrelog)

1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg)

75 g šećera

1 jaje + 1 žumance

80 g otopljenog putera

prstohvat soli

500 g mekog brašna (tip 400–500)

1 kesica vanilin šećera (po želji)


Priprema:

1. U činiju sipajte toplo mleko, dodajte kašičicu šećera i kvasac. Ostavite 10 minuta da se aktivira.


2. Dodajte jaje, žumance, šećer, vanilin šećer, so i otopljeni puter.


3. Postepeno dodajte brašno i umesite glatko, mekano testo (da se blago lepi za ruke).


4. Pokrijte i ostavite da narasta oko 1 sat, dok se ne udvostruči.


 Fil od cimeta

Sastojci:

100 g omekšalog putera

120 g smeđeg šećera (ili belog ako nemaš)

2 kašike cimeta

Priprema:

Sve dobro izmešajte da dobijete kremastu pastu.



 Formiranje rolnica

1. Testo razvucite u pravougaonik (oko 40×30 cm).


2. Premažite filom ravnomerno do ivica.


3. Uvijte u rolat po dužini i isecite na 12 rolnica (lakše je nožem sa tankom oštricom ili koncem).


4. Poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje (ostavite malo razmaka jer će narasti).


5. Pokrijte i ostavite još 30 minuta da narastu.


 Pečenje

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, dok ne porumene.


 Glazura (frosting) – po izboru

Klasična krem sir glazura:

100 g krem sira (tipa Philadelphia)

50 g putera (omekšalog)

100 g šećera u prahu

1 kašičica vanile


Sve umutite dok ne postane kremasto i mažite tople (ne vrele) rolnice.
Ako volite klasičnu glazuru – samo pomešajte šećer u prahu sa malo mleka ili limunovog soka.


 Saveti:

Testo treba da bude mekano kao jastuče – to je tajna mekih rolnica.

Ne prepeći ih – čim porumene, gotove su.

Još toplim rolnicama premažite malo putera odozgo, biće sočne i sjajne.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIŠ SA SIROM I ŠUNKOM

ROLAT OD SPANACA

CUFTE U PARADAJZ SOSU