Sočne ćuftice u belom sosu sa sirom + trik za savršen instant pire

Kremast sos sa blagom notom sira čini ove ćuftice savršenim jelom za porodicu ili prijatelje! Brzo, jednostavno i ukusno.

Sastojci za ćuftice

500 g mlevene junetine ili mešano meso

1 jaje

1 manji luk, rendan

2 čena belog luka, mlevena

3–4 kašike prezli

So i biber po ukusu

Malo ulja i putera za prženje

 Sastojci za beli sos sa sirom

2 kašike brašna

500 ml mleka ili mešavina mleka i pavlake

1 kašičica putera

50–70 g rendanog sira (Gauda, Trapist ili Parmezan)

So i biber po ukusu

Prstohvat muškatnog oraščića (po želji)


 Priprema ćuftica

1. Pomešajte meso, jaje, luk, beli luk, prezle, so i biber.


2. Oblikujte male ćuftice i propržite ih u ulju i puteru dok ne dobiju zlatnu koricu.


 Priprema belog sosa sa sirom

1. Rastopite puter u manjoj šerpi, dodajte brašno i kratko propržite.


2. Polako dodajte mleko, mešajući da ne bude grudvica.


3. Posolite, pobiberite i dodajte muškatni oraščić.


4. Ubacite rendani sir i mešajte dok se ne istopi.


 Spajanje

Ubacite ćuftice u sos i krčkajte još 5–10 minuta da upiju ukuse i sos se zgusne.

 Trik za savršen instant pire

Umesto samo vode, koristite mleko ili pola mleka, pola vode.

Dodajte malo putera ili maslinovog ulja za bogatiji ukus.

Posolite, pobiberite i dodajte prstohvat muškatnog oraščića.

Dobro umutite da pire bude gladak i pufnast.


 Tako će čak i instant pire izgledati i imati ukus kao pravi domaći, i savršeno se uklopiti sa kremastim sosom i ćufticama!

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIŠ SA SIROM I ŠUNKOM

ROLAT OD SPANACA

CUFTE U PARADAJZ SOSU