Sočne ćuftice u belom sosu sa sirom + trik za savršen instant pire
Kremast sos sa blagom notom sira čini ove ćuftice savršenim jelom za porodicu ili prijatelje! Brzo, jednostavno i ukusno.
Sastojci za ćuftice
500 g mlevene junetine ili mešano meso
1 jaje
1 manji luk, rendan
2 čena belog luka, mlevena
3–4 kašike prezli
So i biber po ukusu
Malo ulja i putera za prženje
Sastojci za beli sos sa sirom
2 kašike brašna
500 ml mleka ili mešavina mleka i pavlake
1 kašičica putera
50–70 g rendanog sira (Gauda, Trapist ili Parmezan)
So i biber po ukusu
Prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
Priprema ćuftica
1. Pomešajte meso, jaje, luk, beli luk, prezle, so i biber.
2. Oblikujte male ćuftice i propržite ih u ulju i puteru dok ne dobiju zlatnu koricu.
Priprema belog sosa sa sirom
1. Rastopite puter u manjoj šerpi, dodajte brašno i kratko propržite.
2. Polako dodajte mleko, mešajući da ne bude grudvica.
3. Posolite, pobiberite i dodajte muškatni oraščić.
4. Ubacite rendani sir i mešajte dok se ne istopi.
Spajanje
Ubacite ćuftice u sos i krčkajte još 5–10 minuta da upiju ukuse i sos se zgusne.
Trik za savršen instant pire
Umesto samo vode, koristite mleko ili pola mleka, pola vode.
Dodajte malo putera ili maslinovog ulja za bogatiji ukus.
Posolite, pobiberite i dodajte prstohvat muškatnog oraščića.
Dobro umutite da pire bude gladak i pufnast.
Tako će čak i instant pire izgledati i imati ukus kao pravi domaći, i savršeno se uklopiti sa kremastim sosom i ćufticama!
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!