Prodimljeni rolat od svinjske plećke sa sirom
Ovaj recept je prava kućna čarolija: sočna svinjska plećka, aromatična spolja, a unutra kremasti sir i začini. Savršen za porodični ručak ili nedeljni specijalitet.
Potrebni sastojci:
1 svinjska plećka (oko 1,5–2 kg), očišćena od viška masnoće
150–200 g sira po izboru (može kačkavalj, trapist, edamer)
4–5 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašike senfa
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
1 kašika crvene paprike (slatke ili dimljene)
1 kašičica suvog bilja (majčina dušica, ruzmarin ili mešavina)
100 ml belog vina ili vode
Konopac za vezivanje
Priprema:
1. Priprema mesa za rolovanje:
Plećku stavite na dasku i oštrim nožem pažljivo je razvucite da dobijete ravnu površinu. Ako je potrebno, blago je istanjite batom za meso.
2. Dodavanje sira i ostalih sastojaka:
Sir isecite na trakice ili tanke listiće i rasporedite po sredini razvijene plećke.
Posolite, pobiberite i pospite suvim biljem preko sira.
Pospite usitnjenim belim lukom.
Po želji, možete dodati i tanke trakice šunke, slanine ili blago poprženo povrće za puniji ukus.
3. Rolovanje:
Pažljivo uvijajte plećku u čvrst rolat, pazeći da sir i začini ostanu unutra. Vezujte kuhinjskim konopcem na nekoliko mesta da rolat zadrži oblik tokom pečenja.
4. Marinada spolja:
U manjoj činiji pomešajte senf, maslinovo ulje, crvenu papriku i malo belog luka. Utrljajte ovu smesu po spoljašnjoj strani rolata – to će dati mirisnu koricu i prodimljen efekat.
5. Pečenje:
Rolat stavite u posudu za pečenje, dodajte vino ili vodu da meso ostane sočno i pokrijte folijom. Pecite na 180°C oko 1,5–2 sata, zavisno od veličine rolata. Pred kraj, skinite foliju da dobije zlatnu koricu.
6. Odmor pre sečenja:
Nakon pečenja, ostavite rolat 10–15 minuta da odmori. Sir će se blago sjedinuti sa mesom, a sokovi ostati unutra, čineći svaku krišku savršeno sočnom.
Posluženje:
Seckajte na tanke kriške i poslužite uz pečeni krompir, povrće na maslacu ili svežu salatu. Miris dima, belog luka i topljenog sira sigurno će osvojiti sve ukućane.
#KućniRučak #RolatSaSirom #ProdimljeniRolat #SočnoMeso #GurmanskiObrok #PorodičniRučak #FoodLovers #Foodie #HomeCooking #SvinjskaPlećka #Delicious #ComfortFood #Foodstagram #Ukusno #ReceptZaRolat
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!