Постови

RIZA SA GRASKOM

Слика
Potrebni sastojci: 400g graska; 1 glavica crnog luka; 300g rize; 5g soli; 2g slatke mlevene paprike; 10g biljnog zacina; Biber po ukusu; 900ml vode. Priprema: U serpu sipajte maslinovo ulje, toliko da pokrije dno. Iseckajte sitno crni luk i stavite da se dinsta dok ne postane staklast.  Dodajte grasak i zacine. Sve zajedno dinstajte na laganoj vatri dok vam se grasak ne pocne lepiti za dno serpe, zatim sipajte oko 500ml vode i kuvajte oko 20 minuta.  Rizu koju ste prethodno oprali skuvajte u vodi (400ml)  oko 10-15 minuta i sjedinite sa kuvanim graskom.

TORTA SA MAKOM

Слика
Potrebni sastojci: 200g mlevenog maka; 100g secera; 700ml mleka; 300g mlevenog plazma keksa; 5 kasika griza; 125g margarina; 1 vanilin secer; 200g bele cokolade; 80ml slatke pavlake.  Priprema: U serpu stavite mak, secer, vanilin secer i griz, pa prokuvajte sa mlekom na srednjoj temperaturi. Mesajte dok se smesa ne zgusne. Zatim dodajte margarin i izmesajte.  Dodajte mleveni plazma keks, sve promesajte da se sve lepo sjedini. Smesu izrucite u kalup za torte i ostavite da se dobro ohladi.  Belu cokoladu istopite na pari,  pa dodajte slatku pavlaku.   Prelijte tortu i ostavite u frizider da se stegne i ohladi, najbolje celu noc.  Sutradan mozete posluziti tortu.

GASPARINI PUSLICE

Слика
Ove slatke krckave puslice osmislio je jos davne  1720 godine svajcarski poslasticar  Gasparini. Prave se od osnovnih sastojaka kojih ima svaka domacica,  obicno su bile bele, danas ih mozete praviti u raznim bojama aromom vanile, jagode... Potrebni sastojci: 3 velika belanca; 200g secera; Prstohvat soli; Gel boje za hranu; 1 kasicica ekstrata vanile. Priprema: Umutite belanca sa prstohvatom soli, mutite sve dok ne dobijete cvrscu smesu.  Postepeno dodajte secer i mutite da sne postane cvrst.  Dodajte vanilu i  promesajte, mozete umesto vanile dodati aromu jagode. Podelite smesu na nekoliko delova u zavisnosti koliko boja imate. Sipajte u spric za kolace pa istisnite smesu na pleh oblozen papirom za pecenje sa razmakom. Pecite puslice na 100 stepeni oko 1 sat. Iskljucite rernu pa ostavite puslice da se suse jos sat vremena.