Постови

PILETINA SA LIMUNOM

Слика
Potrebni sastojci: 1 1/4 solje pileceg bujona; 1/4 solje soka od limuna; 2 male kasike narendane korice lumuna; 1 velika kasika maslinovog ulja; 1 velika kasika maslinovog ulja; 1 mala kasika narendane korice limuna; 1 1/2 male kasike origana; 1/2 male kasike majcine dusice; 1/4 male kasike soli; 8 komada piletine. Priprema: U ciniju usuti pileci bujon, sok od limuna, narendanu koricu limuna i maslinovo ulje. Ciniju ostaviti sa strane. U drugu ciniju staviti senf, narendanu limunovu koricu, origano, majcinu dusicu, so i polako promesati. Sa ovom smesom namazati piletinu. U serpu staviti maslinovo ulje i na srednjoj temperaturi peci piletinu sa obe strane sve dok piletina ne dobije braon boju. U serpu sa pilecim mesom dodati pileci bujon sa sastojcima i serpu staviti u sporet da se piletina pece. Pilece meso peci 25-30 minuta na 185 stepeni.

POGACICE OD INTEGRALNOG BRASNA I MAKA

Слика
Potrebni sastojci: 390g integralnog brasna; 6g suvog kvasca; 250ml vode; 1 1/2 male kasike soli; 1 1/2 male kasike secera; 1 jaje + 1 velika kasika mleka,  Maka. Priprema: U malu ciniju usuti toplu vodu, kvasac i secer. U veliku ciniju usuti brasno, so i polako promesati. Pripremljeni kvasac polako dodavati u ciniju  sa brasnom. Napraviti testo. Testo premazati sa uljem i pokriti sa providnom folijom. Nadokislo testo staviti na radnu povrsinu posutu brasnom.  Testo podeliti na 8 jednakih delova. Svaki deo napraviti u oblik elipse. Pogacice staviti u tepsiju oblozenu papirom za pecenje. Pre pecenja pogacice premazati sa umucenim jajetom i mlekom. Posuti sa semenkama maka. Peci 15-20 minuta na 220 stepeni.

KOLAC OD BRUSNICA I JABUKA

Слика
Potrebni sastojci: 2/3 solje+ 2 velike kasike secera; Narendana korica od limuna; 1/2 solje maslaca; 2 jajeta; 1 mala kasika ekstrata od vanile; 1 1/3 solje brasna; 1 mala kasika praska za pecivo; 1/4 male kasike sode bikarbone; 1/2 male kasike soli; 1/2 solje kisele pavlake; 2 jabuke; Sok od jednog limuna; 350g brusnica; 1 solja brasna; 1/4 solje secera; 1/4 male kasike soli; 1/4 solje maslaca. Priprema: U veliku ciniju usuti brasno, prasak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Polako promesati. U drugoj ciniji umutiti jaja i polako dodati secer. U umucena jaja dodati maslac, koricu od limuna, ekstrat od vanile, kiselu pavlaku. Na kraju polako dodavati brasno sa navedenim sastojcima. Umucenu smesu polako usuti u tepsiju velicine 24x34cm oblozenu papirom za pecenje. Jabuke oguliti i iseci na tanje kriske i staviti preko pripremljenog testa. Jabuke poprskati sa sokom od limuna i preko jabuka posuti brusnice. Zatim posuti brusnice sa 2 kasike secera. U malu ciniju usuti brasno, se