Постови

RIZA SA LIMUNOM

Слика
Potrebni sastojci: 2 velike kasike maslaca; 1 velika kasika maslinovog ulja; 4 komada mladog zelenog luka; 3 cesnja mlevenog belog luka; 1 mala kasika narendane limunove korice; 1 solja rize; 1/4 male kasike kurkume; So; Biber; 1 solja bujona od povrca; 1 solja mleka; 3 velike kasike soka od limuna; Iseckana mirodjija; Iseckani zeleni luk. Priprema: U serpu usuti ulje i dodati maslac. Kada se maslac otopi dodati iseckane bele delove mladog luka i dinstati par minuta. Dodati beli luk i narendanu limunovu koricu i dinstati par minuta. Zatim dodati rizu, kurkumu, so, biber i dinstati 1 minut. Usuti bujon od povrca, mleko i sok od limuna. Staviti poklopac na serpu i ostaviti da riza kuva 18-20 minuta. Skuvanu rizu promesati sa viljuskom i dodati iseckanu mirodjiju i iseckane komadice zelenog luka.

KREM SUPA OD KARFIOLA I KELJA

Слика
Potrebni sastojci: 1 karfiol; 1 velika kasika maslinovog ulja; So; Biber; 1 veza kelja; 1 glavica crvenog luka; 6 solja bujona od povrca ili pileceg; 4 velike kasike proprzenog kikirikija. Priprema: Karfiol i kelj iseci na manje komade. Karfiol staviti u podmazanu i papirom oblozenu tepsiju. Posuti ga sa 2 kasike ulja, soli i biberom i peci u rerni 25 minuta na temperaturi od 220 stepeni. Isto uraditi i sa keljem. Kelj peci 30 minuta na temperaturi od 150 stepeni. U medjuvremenu u serpu staviti 2 kasike ulja i dodati iseckani luk. Luk dinstati par minuta i onda dodati mleveni beli luk i karfiol. Nastaviti sa dinstanjem par minuta. Zatim usuti bujon i kuvati supu 10 minuta. Na kraju dodati kelj i kuvati jos 10-15 minuta. Dodati jos malo soli i bibera. Kuvano povrce malo ohladiti i izblendirati. Supu sluziti sa pecenim keljem i kikirikijem.

TORTA MADAM POMPADUR

Слика
Potrebni sastojci: Kora: 4 jaja; 2 zumanca; 1/2 solje (250ml) secera; 1 1/4 solje mlevenih badema; 1/2 solje brasna; Malo soli. Fil: 3 šolje mleka; 3/4 solje secera; 1/2 solje gustina; 2 kasicice ekstrata od vanile; 1 1/2 solja putera; 4 zumanca; Ukras: 1/4 solje cokolade; 1 kasika ulja; 2 solje proprzenih listica badema. Priprema: Ugrejati rernu na 180 stepeni. U jednu posudu ulupati belanca sa malo soli. U posebnoj solji umutiti zumanca sa secerom da postanu svetlo zuta. Dodavati ih polako u dobro ulupana belanca. Bademe i brasno izmesati u maloj posudi i polako dodati u prvu smesu. Raspodeliti testo u tri okrugla pleha precnika 24cm i peci oko 15-20 minuta. Za fil ugrejati polovinu mleka, a u drugoj polovini umesati gustin. Umesati sa vrelim mlekom dok se ne zgusne. U maloj posudi umesati zumanca i secer dok ne postanu svetlo zuta. Dodati ih u skuvani fil i odmah skinuti sa vatre. Kada se fil malo ohladi, dodati puter (sobne temperature) i dobro izmesati. Kada se kora i