Постови

TARANA U MLEKU

Слика
Tarana ili tarhana (turski tarhana  od persijskog tarhãne): osuseno, izmrvljeno zrnasto testo. Pre par dana sam vam pricala o tome kako sam pronasla  staru svesku sa receptima  moje mame, mada ima i nekih jos starijih verovatno su to recepti moje bake. Mama je recepte  vredno  zapisivala,  prepisivala,  skupljala  isecke i iste isprobavala.  Stari dobri recepti, porodicni,  ima i ovih modernih naravno. Skuvati dobar rucak,  a ne potrositi mnogo novca, iskoristiti namirnice koje imate u kuci  - to je posebno umece.  Tarana skuvana u mleku,  popara, cicvara,  kacamak nekada su bili omiljeni deciji dorucak,  naravno i za odrasle takodje.  Nazalost danas nepravedno zaboravljeni.  Tarana moze da se pripremi i kao slani obrok.  Potrebni sastojci: 2 jaja; 200g ostrog brasna; 1l mleka; 2 kesice vanilin secera; 5 kasika  kristal  secera.  Priprema: Unesite tvrdje testo od brasna i dva jaja. Uzimajte  manje komade testa i izrendajte na sitnijoj strani rendeta.  Narendanu

JABUKE U LISNATOM TESTU

Слика
Potrebni sastojci: 4 jabuke srednje velicine; 1/2 pakovanja lisnatog testa (200g); 1 kasika  suvog grozdja; 50g mlevenih oraha; Malo cimeta; 2 kasike meda; 1 jaje; Secer u prahu. Priprema: Jabuke oljustite i izdubite im sredinu. Pomesajte suvo grozdje,  orahe, med, cimet i time napunite jabuke.  Lisnato testo odmrznite, ostanite oklagijom i isecite na 4 dela, pa na sredinu svakog dela testa stavite jabuku i pri vrhu stisnite prstima. Ivice testa namazite belancem.  Premazati zumancem, posuti secerom u prahu. Peci  30 minuta na 200 stepeni. 

BAKLAVICE

Слика
Sredjivajuci pre par dana fioke naidjoh na jednu staru  pozutelu svesku sa starim receptima moje mame. Medju mnogim slatkim kolacima,  tortama, nasle su se i ove baklavice,  odnosno  baklava bez kora. Ja cu  vam ovaj recept preneti onako kako je napisano  u staroj pozuteloj svesci. Recept za baklavice: Pomesajte  3 soljice  (za kafu) ulja i 5 soljica mleka, dodajte uz mesanje 3 soljice  griza, 5 soljica brasna,  jedan prasak za pecivo, 100g suvog grozdja  i 100g mlevenih oraha (moze I seckani). Masu sipajte u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni dok  blago ne porumeni. Peceno testo isecite i prelijte sa sirupom od 5 soljica secera i 4 soljice vode. Odozgo pospite  mlevenim orasima.