Постови

DJUVEC

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg smrznutog djuvec mixa; 1 1/2kg krompira; Malo ulja; 2 kasicice vegete; 1/2 kasicice bibera; 1/2 kasicice soli i  jos malo da posolite krompir. Priprema: Ocistite luk i iseckajte ga sitno,  a mozete i na polukolutove. Na malo ulja izdinstajte luk da omakne.  Za to vreme oljustite krompir i naseckajte ga na tanke kolutove.  Kada je luk gotov,  dodajte povrce,  vegetu,  so i biber  i prodinstajte sve zajedno malo da povrce omeksa.  Tepsiju srednje velicine nauljajte,  rasporedite povrce na dno pa preko stavite krompir koji cete malo posoliti.  Krompir malo odozgo poprskajte uljem i stavite u rernu na 200 stepeni oko 35-45 minuta da se pece.  Nakon toga izvadite djuvec,  promesajte i vratite u rernu jos 15 minuta. 

POSNA BAJADERA

Слика
Potrebni sastojci: 300g mlevenog posnog keksa; 200g mlevenih oraha; 200g posnog margarina; 250g secera; 1 vanilin secer; 10 kasika vode; 150g cokolade za kuvanje.  Za glazuru: 3 kasike secera; 3 kasike vode; 3 kasike ulja; 100g cokolade za kuvanje; 1 supena kasika margarina. Priprema: U serpu sipajte vodu,  secer,  i vanilu,  pa kuvajte dok ne provri.  Skinite sa ringle pa dodajte margarin i promesajte dok se margarin ne istopi. Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe pa sve dobro sjedinite.  Dobijenu smesu podelite na dva dela.  Jedan deo ostavite zut, a u drugi dodajte istopljenu cokoladu.  U pravougaoni kalup stavite prvo deo sa cokoladom, a zatim drugi deo.  Ostavite u frizideru.  Glazuru napravite tek kada se kolac potpuno stegne.  U serpicu sipajte vodu,  ulje, secer, cokoladu za kuvanje i  margarin,  mesajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine.  Toplu smesu prelijte preko kolaca i ostavite da se ohladi. Potom bajaderu isecite na stangle. 

SVINJETINA SA LUKOM

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg svinjske plecke (u komadima); 200g crnog ili crvenog luka; 2 cena belog luka; Malo soli; 1 kasika prezli; 50-100ml belog vina; 50ml vode; Mesavina mediteranskog zacina; Malo maslinovog ulja; 1 kasicica mlevene crvene slatke paprike; Malo bibera.  Priprema: Izgnjecite ili sitno iseckajte beli luk, dodajte mu so  biber, mesavinu mediteranskog zacina i  mlevenu papriku.  Tako pripremljenu  mesavinu utrljajte u kockice svinjetine.  U zemljani sud sipajte malo maslinovog ulja, pa dodajte meso, preko mesa pospite prezle.  Crni luk oljustite, prepolovite i isecite na tanke reznjeve, tako pripremljen luk rasporedite preko mesa.  Dodajte jos malo zacina i paprike pa sipajte vodu i vino. Stavite poklopljenu  posudu u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Posle 80 minuta izvadite zemljani sud i skinite poklopac. Polako promesajte i vratite u rernu jos 10 minuta.