Постови

SOCNA SVINJSKA DZIGERICA

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg svinjske dzigerice; 4 glavice crnog luka; 1 solja ulja; 2 case vode; Po potrebi soli i  bibera; Prstohvat mlevenog suvog bosiljka; 1-2 sargarepe (moze i ne mora);  1 kasicica aleve paprike. Priprema: Luk i  sargarepu ocistite i iseckajte sitno. Stavite u serpu, posolite i pobiberite po ukusu, zatim dodajte svinjske dzigericu.  Promesajte sve sastojke.  Prelijte uljem,  dodajte bosiljak i ostavite da se dinsta na umerenoj temperaturi uz povremeno mesanje. Kada luk i  sagrarepa omeksaju dodajte dve case vode i  ostavite da se krcka dok dzigerica ne bude gotova, tako da ne ispari sva voda,  vec da ima malo sosa kako bi dzigerica bila meka i socna. Na kraju dodajte alevu papriku i  mesajuci krckajte jos oko dva minuta.  Napomena: Pre nego pocnete sa pripremom  dzigerice, stavite je u mleko (150ml) najbolje preko  noci  u frizideru. Dzigerica ce tako omeksati. 

PODVARAK

Слика
Potrebni sastojci: 2kg kiselog kupusa; 500g suvog mesa; 2 glavice crnog luka; 1 soljica pirinca; Suvi biljni zacin; Biber; Ulje. Priprema: Kupus operite, ocedite i isecite na rezance,  pa polovinu kupusa stavite u pekac na cije ste dno sipali malo ulja.  Preko kupusa poredjajte suvo meso iseceno na kocke,  sitno seckani crni luk,  biber, pirinac i suvi biljni zacin. Odozgo poredjajte ostatak kupusa,  pobiberite, pospite malo zacina (ukoliko kupus nije slan) i prelijte sa dve solje vode i malo ulja. Pekac poklopite i  stavite u rernu. Podvarak pecite oko sat vremena na umerenoj temperaturi.  Kada je podvarak  skoro gotov otklopite ga i  jos  malo ga zapecite.

SARAN IZ RERNE

Слика
Saran moze biti sitan i veoma krupan. Tezina sarana varira od pola kilograma do petnaest kilograma tezine.  Sarani zive po rekama, ali ih ima i koji zive po barama. Ti barski sarani imaju neugodan ukus i pre upotrebe moraju se drzati u hladnoj vodi koju treba cesce menjati. Saran ima velike kosti i meso mu se lako skida sa kostiju. Od sarana se mogu praviti najrazlicitija jela, corbe,  djuveci i pecen na luku, pirincu, pasulju, zatim saran nadeven belim lukom  i saran przen na maslu,  masti i ulju. Potrebni sastojci: 3kg sarana; 100g griza; 100g prezli; 50g psenicnog brasna; Po ukusu zacini: so, biber i biljni zacin; Malo ulja. Priprema: Ocistite sarana i operite dobro, isparcajte ga i posolite. U dublju posudu stavite  griz, prezle, brasno i  zacin i sve izmesajte. Svako parce ribe uvaljajte sa obe strane u pripremljenu smesu i  poredjajte  u uljem podmazan pleh. Prelijte uljem  i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.  Potom okrenite drugu stranu,