STRUDLA SA MAKOM
![Слика](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgq4fKE28OBR5kgFyltPE56WreX2yJa6YCzL3tR1-grwwiHl34B8rTwRl7XUgxf7alK9hxb5kEaYVzMy4scU6gQrGg61EXHpj1AweAlkm6JrT9w9vYbKuDV81w1LX6sSMyJx2rcgkboSvM/s1600/1654003148491942-0.png)
Najstariji recept za strudlu datira iz 1696 godine i cuva se u Beckoj drzavnoj biblioteci. Za srpsko podneblje, a posebno za Vojvodinu karakteristicna je strudla sa makom ili sa orasima od takozvanog kiselog testa. Potrebni sastojci: 600g mekog psenicnog brasna; 1 kesica vanile ili aroma vanile; 4g soli; Korica jednog limuna; 100g maslaca ili margarina; 2 jajeta; Kvas. KVAS: 250ml mlakog mleka; 20g svezeg kvasca; 4 kasike secera; 4 kasike brasna. NADEV: 400g mlevenog maka; 200g secera; 6 kasika prezli; 200ml toplog mleka. Priprema: Prvo pripremite kvas, tako sto cete pomesati toplo mleko, izmrvljen kvasac, secer i brasno. Kvas ostavite da nadodje. U medjuvremenu umutite dva jaja. U posudu uspite brasno, dodajte so, vanilin secer, izrendanu koricu limuna. Dodajte maslac/margarin koji treba da bude sobne temperature, zatim umucena jaja i na kraju nadosli kvas. Mesite testo dok se sve fino ne sjedini. Posudu poklopite i ostavite 15 minuta na sobnoj temperatur