Постови

STRUDLA SA MAKOM

Слика
Najstariji recept za strudlu datira iz 1696 godine i cuva se u Beckoj drzavnoj biblioteci. Za srpsko podneblje, a posebno za Vojvodinu karakteristicna je strudla sa makom ili sa orasima od takozvanog kiselog testa.  Potrebni sastojci: 600g mekog psenicnog brasna; 1 kesica vanile ili aroma vanile; 4g soli; Korica jednog limuna; 100g maslaca ili margarina; 2 jajeta; Kvas. KVAS: 250ml mlakog mleka; 20g svezeg kvasca; 4 kasike secera; 4 kasike brasna. NADEV: 400g mlevenog maka; 200g secera; 6 kasika prezli; 200ml toplog mleka. Priprema: Prvo pripremite kvas, tako sto cete pomesati toplo mleko, izmrvljen kvasac, secer i brasno.  Kvas ostavite da nadodje.  U medjuvremenu umutite dva jaja. U posudu uspite brasno, dodajte so, vanilin secer, izrendanu koricu limuna.  Dodajte maslac/margarin koji treba da bude sobne temperature,  zatim umucena jaja i na kraju nadosli kvas. Mesite testo dok se sve fino ne sjedini.  Posudu poklopite i ostavite 15 minuta na sobnoj temperatur

KIFLICE

Слика
Potrebni sastojci: 1 casa (2dl) toplog mleka; 1 casa jogurta; 1 casa ulja; 2 belanca; 3 kasike secera; 1 mala kasicica soli; 1 instant kvasac; 1 prasak za pecivo; 6 casa brasna. 2 zumanca za premazivanje; Sir ili neki drugi nadev po zelji. Priprema: U dublju posudu sipajte tecne sastojke, kvasac, belanca, zatim postepeno dodajte brasno.  Na kraju dodajte prasak za pecivo i so. Zamesite testo i ostavite da naraste.  Kada je testo naraslo istresite ga na povrsinu namazanu uljem.  Testo podeliti na 15 delova-loptica.  Svaku lopticu razvucite rukom ili oklagijom u pravougaonik, filujte sirom,  uvijte kiflice i  redjajte u pleh oblozen papirom za pecenje.  Kiflice prekrite krpom i ostavite da narastu 10-15 minuta. Nakon toga premazite ih zumancima i stavite da se peku na 180 stepeni 10-15 minuta. 

SVAPSKA STRUDLA

Слика
Potrebni sastojci: 500g kora za pitu; 3 jaja; 1,5 casa (2dl) secera; 1 casa ulja; 2 case griza; 2 case jogurta; 1 prasak za pecivo; 1 vanilin secer.  Nadev: 500g mlevenog maka; 10 kasika secera; 3-4dl mleka. Priprema: Umutite jaja i secer, zatim dodajte tecne sastojke, griz, prasak za pecivo i  vanilin secer.  Ovom smesom cete premazivati kore.  Pomesajte mak i  secer pa prelijte vrucim mlekom.  Ostavite da se ohladi.  Kore podelite na tri dela, kako bi dobili tri rolata. Svaku koru premazite nadevom od jogurta i  griza,  preko poslednje kore stavite fil od maka, pa uvijte u rolat. Strudle redjajte u podmazan pleh, premazite ih odozgo ostatkom nadeva.  Pecite na 180 stepeni oko 30-40 minuta dok ne dobije lepu boju.  Kada se ohladi gotovu strudlu pospite secerom u prahu.