Постови

GIBANICA PET KORA

Слика
Potrebni sastojci: Za dva rolata. 500g kora za pitu ili gibanicu; 300g kackavalja; 300g sunke ili parizera; 1 kisela pavlaka; 2 jaja; 70ml ulja; Kecap. Priprema: Kackavalj i sunku ili parizer izrendajte. Redjajte kore po sledecem redosledu: I kora - premazite uljem; II kora - premazite kecapom; III kora - premazite polovinom pavlake i odozgo pospite rendanim kackavaljem; IV kora - stavite sunku i  V kora - premazite jednim umucenim jajetom. Uvijte u rolat. Isti postupak je i za drugi rolat. Rolate stavite na pleh oblozen papirom za pecenje pa premazite sa malo pavlake.  Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta, vi prilagodite sami vreme pecenja jer zavisi kakva vam je rerna. 

BOZICNA CESNICA

Слика
Ova cesnica se razlikuje od one klasicne koja se mesi i  koja nije slatka. Ova se pravi od kora za pitu u slatkoj verziji, u nju se takodje stavlja novcic.  Inace uglavnom se pravi u Vojvodini. Potrebni sastojci: 1/2kg kora za pitu; 1/2kg mlevenih oraha; 150g suvog grozdja; 300g secera; 2dl vode; 1dl ulja; 4dl kisele vode; 300g meda. Priprema: Pleh podmazite, stavite dve kore, poprskajte uljem i vodom. Na trecu koru stavite fil od oraha, suvog grozdja (suvo grozdje potopite u vodi da nabubri, pa ga osusite na cistoj kuhinjskoj krpi),secera i malo meda. Tako raditi dok ne potrosite sve kore. Negde kada ste potrosili polovinu materijala stavite na nadev novcic koji ste prethodno dobro oprali. Za kraj ostavite dve kore, premazate ih dobro uljem i isecite cesnicu na parcice zeljene velicine. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.  Pred kraj pecenja cesnicu zalijte sa 2dl vode i 2 kasike meda. Iskljucite rernu i vratite cesnicu da upije premaz.

RIBLJA CORBA

Слика
Potrebni sastojci: 1kg ribe (birajte nekoliko razlicitih vrsta ili samo jednu, kako god izaberete necete pogresiti); 2 kasike ulja; 2 kasike brasna; 3 sargarepe; 1 crni luk; 1 jaje; Pola limuna; 2 lista lovora; 1 casa pavlake; 1 kasicica aleve paprike; Biber; So; Persun. Priprema: Ocistite ribu od krljusti izvadite iznutrice, operite je u hladnoj vodi i iseckajte na kockice. U vecem loncu zagrejte vodu u koju cete prethodno dodati sargarepu,  luk, lovor i so. Posle pola sata dodajte i ribu da se kuva jos 15 minuta. Potom je izvadite iz vode, sacekajte da se malo ohladi i sto bolje je ocistite od kostiju, a onda ponovo vratite u corbu koja se krcka.  U tiganju zagrejte ulje, a onda mu dodajte brasno, alevu papriku i pola solje corbe.  Sve dobro uprzite, skinite sa vatre i dodajte bibera,  pavlaku, jaje i iscedjen limun. Izmesajte dobro sve sastojke, a potom dolijte smesu u corbu i cekajte da se krcka jos neko vreme.  Znacete da je corba gotova kada riba pocne pol