Постови

USTIPCI

Слика
Potrebni sastojci: 300g brasna; 1/2 pakovanja svezeg kvasca; 1 kasicica secera; 250ml vode; 300ml ulja; Malo soli. Priprema: U 50ml tople vode izmrvite kvasac, dodajte kasicicu secera i malo brasna pa ostavite na toplom mestu da kvasac nadodje.  Kada je kvasac nadosao sipajte u posudu sa brasnom,  dodajte so i toplu vodu, pa umesite testo, redje nego za hleb, a gusce nego za palacinke.  Ostaviti testo da naraste oko 20 minuta. U dublju serpu sipajte ulje i dobro ga zagrejte.  Kasicicom koju ste prethodno umocili u ulje vadite loptice testa i  spustajte ih u vrelo ulje. Ustupke przite sa obe strane pa ih vadite resetkastom kasikom na papirnu salvetu koja ce upiti visak masnoce.  Da bi ustipci upijali manje masnoce mozete u testo dodati pola casice rakije. 

HRSKAVI PILECI BATACI

Слика
Potrebni sastojci: 6 pilecih bataka; 2-3 kasike prezli; Beli luk u prahu; 1 kasicica soli; 2 kasicice zacina; 1 kasicica karija; Malo bibera; 3 kasike ulja. Priprema: Pilece batake operite i osusite. U posudi pomesajte prezle, beli luk u prahu, so, zacin, biber i kari. Batake uvaljajte u mesavinu i dobro pritisnite sa svih strana kako bi se smesa dobro zalepila za batake. Pleh ili tepsiju premazite uljem i poredjajte batake. Prekrijte folijom i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Pred kraj uklonite foliju i zapecite jos oko 10 minuta da se uhvati korica.  Posluzite sa krompirom i uz sezonsku salatu.

SONJINE KROFNE

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg brasna; 300ml toplog mleka; 3 zumanca; 100g istopljenog maslaca ili margarina; 1 kesica suvog kvasca; 2 kasike kristal secera; 1/2 kasicice soli; 1 vanilin secer; Secer u prahu za posipanje.  Dzem po izboru.  Priprema: U toplo mleko stavite kvasac, secer i vanilin secer. Ostavite da se kvasac aktivira oko 10 minuta.  Kada se kvasac aktivirao promesajte pa dodajte zumanca, so i istopljeni maslac/margarin.  Promesajte i dodajte postepeno brasno.  Umesite glatko testo varjacom oko 5 minuta kako bi testo bilo meko i vazdusasto. Testo ostavite na toplom mestu da naraste.  Kada je testo naraslo istresite ga na radnu povrsinu posutu brasnom i blago premesite.  Istanjite testo na debljinu od 1cm i casom vadite krofne. Krofne poredjajte na pleh oblozen papirom za pecenje,  prekrijte krpom za sudove i ostavite da narastu oko 20 minuta. Kada su krofne narasle casicom od rakije (donjim delom) pritisnite sredinu i  punite svaku sredinu dzemom.