HOLANDSKA PITA SA JABUKAMA
Potrebni sastojci: Testo: - 300 g brašna - 200 g putera (hladnog i isečenog na kockice) - 100 g šećera - 1 jaje - Prstohvat soli Fil: - 6 velikih jabuka (najbolje kiselkaste sorte, npr. Granny Smith) - 100 g šećera - 2 kašike cimeta - 1 kašika soka od limuna - 1 kašika skroba (kukuruznog ili krompirovog) - 50 g suvog grožđa (opciono) - 50 g mlevenih badema (opciono) Preliv: - 1 jaje (za premazivanje) Uputstvo: 1. Priprema testa: - U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. - Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. - Dodajte jaje i umesite testo dok ne postane glatko. Ako je potrebno, dodajte malo hladne vode. - Oblikujte testo u kuglu, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta. 2. Priprema fila: - Jabuke oljuštite, očistite i iseckajte na tanke kriške. - U velikoj posudi pomešajte jabuke sa šećerom, cimetom, sokom od limuna i skrobom. Dodajte suvo grožđe i mlev