Постови

HOLANDSKA PITA SA JABUKAMA

Слика
Potrebni sastojci:  Testo: - 300 g brašna - 200 g putera (hladnog i isečenog na kockice) - 100 g šećera - 1 jaje - Prstohvat soli  Fil: - 6 velikih jabuka (najbolje kiselkaste sorte, npr. Granny Smith) - 100 g šećera - 2 kašike cimeta - 1 kašika soka od limuna - 1 kašika skroba (kukuruznog ili krompirovog) - 50 g suvog grožđa (opciono) - 50 g mlevenih badema (opciono)  Preliv: - 1 jaje (za premazivanje)  Uputstvo: 1. Priprema testa:    - U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so.    - Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.    - Dodajte jaje i umesite testo dok ne postane glatko. Ako je potrebno, dodajte malo hladne vode.    - Oblikujte testo u kuglu, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta. 2. Priprema fila:    - Jabuke oljuštite, očistite i iseckajte na tanke kriške.    - U velikoj posudi pomešajte jabuke sa šećerom, cimetom, sokom od limuna i skrobom. Dodajte suvo grožđe i mlev

PASTA BOLONJEZE

Слика
Potrebni sastojci: - 400 g mlevenog mesa (pola govedina, pola svinjetina) - 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana - 2 čena belog luka, sitno iseckana - 1 srednja šargarepa, narendana - 2 štapa celera, sitno iseckana - 2 kašike maslinovog ulja - 400 g pelata ili iseckanog paradajza iz konzerve - 2 kašike paradajz pirea - 1 čaša crnog vina (oko 150 ml) - 1 čaša mleka (oko 150 ml) - 1 kašika sušenog origana - 1 kašika sušenog bosiljka - So i biber po ukusu - 400 g špageta ili druge paste po izboru - Parmezan za posipanje Priprema: 1. Priprema povrća: U dubokom tiganju ili loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni luk, šargarepu i celer. Pržite povrće dok ne postane mekano, oko 5-7 minuta. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut. 2. Dodavanje mesa: Povećajte temperaturu na visoku i dodajte mleveno meso. Pržite dok meso ne porumeni i ne postane rastresito, oko 10 minuta. Povremeno mešajte da se ravnomerno zapeče. 3. Dodavanje tečnosti: Dodaj

SARMA BURGER

Слика
Glavni sastojci ovog neobicnog jela  su kiseli kupus, mesano mleveno meso, pirinac, prezle i aromaticni zacini poput crvene zacinske paprike i bibera.  Kada bi neko zagrizao  ovu socnu kombinaciju ukusa, osetio bi harmoniju slatkog i kiselog kupusa, savrseno ispunjenog mlevenim mesom i pirincem, zacinjenog paprikom i biberom. Svaki zalogaj je kao malo putovanje kroz tradiciju i ukuse . Potrebni sastojci: 1 glavica kiselog kupusa oko 1kg 5 glavica crnog luka srednje velicine  200g pirinca obarenog  700g mesanog mlevenog mesa  1 soljica ili 50g prezli  2 kasicice aleve paprike 1 kasicica zacina  1 kasicica bibera 100ml ulja. Priprema: Pirinac operite i obarite, glavicu kiselog kupusa isecite na pola, operite i mozete je izrendati ili sitno iseckati kao za podvarak.  Ocistite crni luk i sitno ga iseckajte.  U jednu serpu sipajte ulje, dodajte crni luk i kiseli kupus. Sve dinstajte na sporetu,  dok kupus ne omeksa i dobije zuckastu boju. Kada je kupus go