PIHTIJE
Potrebni sastojci:
1 kg svinjskih nogica (sveže meso)
500 g suvih svinjskih rebara ili suvog mesa po izboru
1 svinjska kolenica (može i sveža i suva, po ukusu)
2 kašike soli (ili po ukusu)
4–5 čenova belog luka (sitno seckan ili pasiran)
Voda (dovoljno da prekrije meso, oko 4–5 litara)
Priprema:
1. Priprema mesa
Sveže meso dobro operite, a suvo isperite u toploj vodi da biste uklonili višak soli.
Meso stavite u veliki lonac i prelijte vodom da ga u potpunosti prekrije.
2. Kuvanje
Stavite lonac na jaku vatru dok voda ne proključa, a zatim smanjite temperaturu na srednju ili nisku, tako da lagano vri.
Tokom kuvanja, uklanjajte penu koja se skuplja na površini.
Kuvajte 3–4 sata (ili dok se meso ne počne odvajati od kostiju). Po potrebi dolivajte vodu da meso ostane potopljeno.
3. Dodavanje soli
Posolite po ukusu kada meso omekša. Budite pažljivi sa solju, jer je suvo meso već slano.
4. Odvajanje mesa
Izvadite meso iz lonca i ostavite da se malo prohladi.
Skinite meso s kostiju i rasporedite ga u duboke tanjire, posude ili kalupe.
5. Procedite čorbu
Supu procedite kroz sito ili gazu kako bi bila bistra.
Dok je još topla, čorbu sipajte preko mesa u posudama.
6. Dodavanje belog luka
Na kraju, dok je čorba još topla, umešajte sitno iseckan ili pasiran beli luk po ukusu. Promešajte pažljivo.
7. Hlađenje
Ostavite pihtije na sobnoj temperaturi da se prohlade, a zatim ih prebacite u frižider da se stegnu (najbolje preko noći).
Posluživanje:
Pihtije poslužite hladne, isečene na kocke.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!