PIHTIJE

Potrebni sastojci:

1 kg svinjskih nogica (sveže meso)

500 g suvih svinjskih rebara ili suvog mesa po izboru

1 svinjska kolenica (može i sveža i suva, po ukusu)

2 kašike soli (ili po ukusu)

4–5 čenova belog luka (sitno seckan ili pasiran)

Voda (dovoljno da prekrije meso, oko 4–5 litara)


Priprema:

1. Priprema mesa

Sveže meso dobro operite, a suvo isperite u toploj vodi da biste uklonili višak soli.

Meso stavite u veliki lonac i prelijte vodom da ga u potpunosti prekrije.


2. Kuvanje

Stavite lonac na jaku vatru dok voda ne proključa, a zatim smanjite temperaturu na srednju ili nisku, tako da lagano vri.

Tokom kuvanja, uklanjajte penu koja se skuplja na površini.

Kuvajte 3–4 sata (ili dok se meso ne počne odvajati od kostiju). Po potrebi dolivajte vodu da meso ostane potopljeno.


3. Dodavanje soli

Posolite po ukusu kada meso omekša. Budite pažljivi sa solju, jer je suvo meso već slano.


4. Odvajanje mesa

Izvadite meso iz lonca i ostavite da se malo prohladi.

Skinite meso s kostiju i rasporedite ga u duboke tanjire, posude ili kalupe.


5. Procedite čorbu

Supu procedite kroz sito ili gazu kako bi bila bistra.

Dok je još topla, čorbu sipajte preko mesa u posudama.



6. Dodavanje belog luka

Na kraju, dok je čorba još topla, umešajte sitno iseckan ili pasiran beli luk po ukusu. Promešajte pažljivo.



7. Hlađenje

Ostavite pihtije na sobnoj temperaturi da se prohlade, a zatim ih prebacite u frižider da se stegnu (najbolje preko noći).



Posluživanje:

Pihtije poslužite hladne, isečene na kocke.

Prijatno!


Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM