SOČNO PEČENO PILE SA AROMATIČNIM ZAČINIMA


Potrebni sastojci:


1 celo pile (oko 1,5–2 kg)

3 kašike maslinovog ulja (ili rastopljenog putera)

2 kašike limunovog soka

1 limun (isečen na polovine)

4 čena belog luka (dva sitno iseckana, dva cela)

1 kašičica soli

½ kašičice mlevenog bibera

1 kašičica crvene paprike (slatke ili ljute, po želji)

½ kašičice majčine dušice (sveže ili suve)

½ kašičice ruzmarina

2 kašike meda (opciono, za hrskavu i karamelizovanu koricu)

Povrće za podlogu (krompir, šargarepa, crni luk – po želji)





Postupak:

1. Priprema pileta:

Operite pile i osušite ga papirnim ubrusom. Ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi 20–30 minuta pre pečenja.

Iznutra i spolja posolite i pobiberite.



2. Marinada:

Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, seckani beli luk, crvenu papriku, majčinu dušicu, ruzmarin i med (ako koristite).

Ovom mešavinom premažite pile spolja i iznutra.


3. Punjenje pileta:

Ubacite u unutrašnjost pileta polovinu limuna i dva cela čena belog luka. Ovo će doprineti aromi i sočnosti mesa.



4. Priprema povrća (opciono):

Na dno pleha poređajte povrće po želji (npr. krompir, šargarepu, crni luk), posolite ga i pospite s malo ulja. Pile možete staviti direktno na povrće ili na rešetku iznad njega.


5. Pečenje:

Zagrejte rernu na 200°C.

Stavite pile u pleh i pecite 20 minuta na 200°C da dobije lepu koricu.

Smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 1–1,5 sat (prosečno 45 minuta po kilogramu).

Povremeno prelivajte pile sopstvenim sokovima iz pleha kako bi ostalo sočno.



6. Provera pečenja:

Koristite termometar za meso (idealna temperatura u najdebljem delu grudi je 75°C). Ako nemate termometar, probodite meso viljuškom – sokovi treba da budu providni, a ne ružičasti.



7. Odmaranje mesa:

Kada je pile pečeno, izvadite ga iz rerne, pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji 10–15 minuta pre serviranja. Ovo omogućava sokovima da se ravnomerno rasporede po mesu.


Serviranje:

Poslužite sa pečenim povrćem, svežom salatom ili prilogom poput pire krompira.

Uživajte u savršeno sočnom i aromatičnom pečenom piletu!



Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM