SOČNE KRMENADLE IZ RERNE

Potrebni sastojci za 6 krmenadli:

6 svinjskih krmenadli

5 kašika maslinovog ulja

1,5 kašika limunovog soka

3 čena belog luka (sitno seckanog ili izgnječenog)

1,5 kašika senfa (po želji)

1,5 kašičica meda

1,5 kašičica soli

¾ kašičice mlevenog bibera

¾ kašičice majčine dušice ili ruzmarina

¾ kašičice crvene paprike (ljuta ili slatka, po želji)


Postupak:

1. Priprema mesa:

Svinjske krmenadle lagano istucite čekićem za meso, ali pazite da ne budu previše tanke.

Posolite ih i pobiberite sa obe strane.


2. Pravljenje marinade:

U činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, beli luk, senf, med, majčinu dušicu, crvenu papriku i malo dodatne soli i bibera.

Prelijte krmenadle marinadom, dobro ih utrljajte i ostavite u frižideru najmanje 2 sata (ili preko noći za najbolji ukus).

3. Prženje na tiganju:

Izvadite krmenadle iz frižidera 20 minuta pre pečenja kako bi dostigle sobnu temperaturu.

Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte malo maslinovog ulja ili putera.

Stavite krmenadle i pržite 3–4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

4. Završavanje u rerni (opciono):

Ako su krmenadle deblje, prebacite ih u rernu zagrejanu na 180°C na još 8–10 minuta.

5. Odmaranje mesa:

Kad su gotove, prebacite ih na tanjir, pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite da odstoje 5 minuta.

6. Serviranje:

Poslužite uz prilog poput pire krompira, povrća na pari ili salate.

Prelijte krmenadle sokovima koji su ostali u tiganju.

Uživajte u sočnim i ukusnim svinjskim krmenadlama!
Kako dodati krompir uz krmenadle:

1. Priprema krompira:

Oljuštite i isecite krompir na kolutove, četvrtine ili kocke (po želji).

Posolite, pobiberite i začinite maslinovim uljem, crvenom paprikom i malo belog luka u prahu za dodatni ukus.

2. Dodavanje u pleh:

Ako pečete krmenadle u rerni, krompir poslažite oko mesa. Sokovi iz krmenadli će obogatiti krompir i učiniti ga aromatičnim.

Ako pravite krmenadle u tiganju, krompir možete prethodno blanširati (kratko skuvati) pa ga dodati u tiganj tokom završne faze, zajedno s mesom.

3. Pečenje u rerni:

Pecite sve zajedno u rerni na 200°C. Krmenadle izvadite kada su gotove (obično nakon 20-30 minuta, zavisno od debljine), a krompir možete ostaviti još 10-15 minuta da dobije lepu zlatnu koricu.

4. Napomena za dodatnu sočnost:

Tokom pečenja u rerni, možete povremeno preliti krompir i krmenadle masnoćom iz pleha.

Rezultat:

Imaćete kompletan obrok – sočne krmenadle i savršeno mekan, aromatičan krompir!

Postupak za pečenje krmenadli u rerni:

1. Mariniranje: Pratite recept za marinadu iz prethodnih saveta i ostavite krmenadle da odstoje (barem 30 minuta, a idealno preko noći u frižideru).

2. Pleh: Postavite krmenadle u dublji pleh ili tepsiju. Dodajte povrće (ako želite) kao podlogu, poput krompira, luka ili šargarepe.

3. Preliv: Sipajte malo marinade preko krmenadli ili ih premažite tankim slojem ulja da se ne osuše.

4. Prekrivanje: Pokrijte pleh aluminijumskom folijom kako bi se krmenadle pekle u sopstvenoj pari i ostale sočne.

5. Temperatura i vreme: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.

6. Završnica: Pred kraj (10-15 minuta pre nego što su gotove), uklonite foliju kako bi krmenadle dobile lepu zlatnu boju.

Prvih 30-35 minuta pecite ih pokrivene folijom na 180°C, što će ih omekšati i omogućiti da zadrže sočnost.

 Zadnjih 10-15 minuta uklonite foliju kako bi dobile lepu zlatnu koricu i završile proces pečenja.


Saveti za dodatnu sočnost:

Dodajte malo supe ili vina u pleh pre pečenja, što će pomoći u stvaranju sosa.

Ako koristite krompir, prelivajte ga povremeno sokovima iz pleha kako bi bio sočan i aromatičan.


Ovako pripremljene krmenadle biće mekane, ukusne i bogate aromama, čak i bez prženja. Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM