SOČNE KRMENADLE IZ RERNE
Potrebni sastojci za 6 krmenadli:
6 svinjskih krmenadli
5 kašika maslinovog ulja
1,5 kašika limunovog soka
3 čena belog luka (sitno seckanog ili izgnječenog)
1,5 kašika senfa (po želji)
1,5 kašičica meda
1,5 kašičica soli
¾ kašičice mlevenog bibera
¾ kašičice majčine dušice ili ruzmarina
¾ kašičice crvene paprike (ljuta ili slatka, po želji)
Postupak:
1. Priprema mesa:
Svinjske krmenadle lagano istucite čekićem za meso, ali pazite da ne budu previše tanke.
Posolite ih i pobiberite sa obe strane.
2. Pravljenje marinade:
U činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, beli luk, senf, med, majčinu dušicu, crvenu papriku i malo dodatne soli i bibera.
Prelijte krmenadle marinadom, dobro ih utrljajte i ostavite u frižideru najmanje 2 sata (ili preko noći za najbolji ukus).
3. Prženje na tiganju:
Izvadite krmenadle iz frižidera 20 minuta pre pečenja kako bi dostigle sobnu temperaturu.
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte malo maslinovog ulja ili putera.
Stavite krmenadle i pržite 3–4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
4. Završavanje u rerni (opciono):
Ako su krmenadle deblje, prebacite ih u rernu zagrejanu na 180°C na još 8–10 minuta.
5. Odmaranje mesa:
Kad su gotove, prebacite ih na tanjir, pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite da odstoje 5 minuta.
6. Serviranje:
Poslužite uz prilog poput pire krompira, povrća na pari ili salate.
Prelijte krmenadle sokovima koji su ostali u tiganju.
Uživajte u sočnim i ukusnim svinjskim krmenadlama!
Kako dodati krompir uz krmenadle:
1. Priprema krompira:
Oljuštite i isecite krompir na kolutove, četvrtine ili kocke (po želji).
Posolite, pobiberite i začinite maslinovim uljem, crvenom paprikom i malo belog luka u prahu za dodatni ukus.
2. Dodavanje u pleh:
Ako pečete krmenadle u rerni, krompir poslažite oko mesa. Sokovi iz krmenadli će obogatiti krompir i učiniti ga aromatičnim.
Ako pravite krmenadle u tiganju, krompir možete prethodno blanširati (kratko skuvati) pa ga dodati u tiganj tokom završne faze, zajedno s mesom.
3. Pečenje u rerni:
Pecite sve zajedno u rerni na 200°C. Krmenadle izvadite kada su gotove (obično nakon 20-30 minuta, zavisno od debljine), a krompir možete ostaviti još 10-15 minuta da dobije lepu zlatnu koricu.
4. Napomena za dodatnu sočnost:
Tokom pečenja u rerni, možete povremeno preliti krompir i krmenadle masnoćom iz pleha.
Rezultat:
Imaćete kompletan obrok – sočne krmenadle i savršeno mekan, aromatičan krompir!
Postupak za pečenje krmenadli u rerni:
1. Mariniranje: Pratite recept za marinadu iz prethodnih saveta i ostavite krmenadle da odstoje (barem 30 minuta, a idealno preko noći u frižideru).
2. Pleh: Postavite krmenadle u dublji pleh ili tepsiju. Dodajte povrće (ako želite) kao podlogu, poput krompira, luka ili šargarepe.
3. Preliv: Sipajte malo marinade preko krmenadli ili ih premažite tankim slojem ulja da se ne osuše.
4. Prekrivanje: Pokrijte pleh aluminijumskom folijom kako bi se krmenadle pekle u sopstvenoj pari i ostale sočne.
5. Temperatura i vreme: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.
6. Završnica: Pred kraj (10-15 minuta pre nego što su gotove), uklonite foliju kako bi krmenadle dobile lepu zlatnu boju.
Prvih 30-35 minuta pecite ih pokrivene folijom na 180°C, što će ih omekšati i omogućiti da zadrže sočnost.
Zadnjih 10-15 minuta uklonite foliju kako bi dobile lepu zlatnu koricu i završile proces pečenja.
Saveti za dodatnu sočnost:
Dodajte malo supe ili vina u pleh pre pečenja, što će pomoći u stvaranju sosa.
Ako koristite krompir, prelivajte ga povremeno sokovima iz pleha kako bi bio sočan i aromatičan.
Ovako pripremljene krmenadle biće mekane, ukusne i bogate aromama, čak i bez prženja. Prijatno!
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!