MEKANI DOMAĆI UŠTIPCI – UKUS DETINJSTVA


Postoje mirisi koji nas odmah vrate u detinjstvo. Jedan od njih je miris sveže isprženih uštipaka koji se širi kućom dok ih mama ili baka vade iz šerpe. Hrskavi spolja, mekani iznutra, savršeni uz sir, kajmak ili domaći džem – jednostavno neodoljivi! Ovaj recept će vam pomoći da napravite baš takve uštipke, mekane i vazdušaste, kao iz najboljih uspomena.

Potrebni sastojci:

1 kg brašna

120 ml ulja

50 g svežeg kvasca

35 g soli

35 g šećera

550 ml tople vode
Ulje za prženje 

Priprema:

1. Aktiviranje kvasca

U manjoj činiji pomešajte toplu vodu, šećer i izmrvljen sveži kvasac. Ostavite na toplom mestu 10–15 minuta, dok se ne pojave mehurići i kvasac ne zapeni.

2. Pravljenje testa

U velikoj činiji prosejte brašno, dodajte so, ulje i aktivirani kvasac. Sve dobro izmešajte varjačom ili rukama dok ne dobijete mekano i glatko testo. Pokrijte činiju čistom kuhinjskom krpom i ostavite testo da naraste oko 45 minuta do sat vremena, dok ne udvostruči zapreminu.

3. Drugo mešenje

Kada je testo naraslo, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu i kratko premesite. Zatim ga rastanjite rukama na debljinu od oko 1 cm i ostaviti da odmori još 15–20 minuta.

4. Oblikovanje uštipaka

Testo se ne vadi kašikom, već se rukama kida ili seče na manje komade nepravilnog oblika. Možete koristiti nož, sekač za testo ili jednostavno prstima otkidati delove.

5. Prženje uštipaka

U dubljoj šerpi  zagrejati veću količinu ulja na srednje jakoj temperaturi. Komade testa spuštati u vrelo ulje i pržiti sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vadite ih rešetkastom kašikom i stavljati na papirni ubrus kako bi se upio višak ulja.

6. Serviranje

Uštipke služite dok su još topli, uz sir, kajmak, džem ili čak Nutellu za sladokusce. Savršeni su i uz čašu jogurta ili mleka.

Saveti za savršene uštipke:

✅ Voda ne sme biti prevruća, jer može ubiti kvasac – neka bude mlaka.
✅ Testo treba da bude mekano i elastično, ali ne previše lepljivo.
✅ Ulje mora biti dovoljno zagrejano, ali ne previše, kako se uštipci ne bi prebrzo zapekli spolja, a ostali sirovi iznutra.

Ovi uštipci su jednostavni, ali nose u sebi duh domaće kuhinje i ljubavi. Pokušajte ih napraviti i podeliti svoje utiske!





Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM